måndag 7 november 2022

7 november - Ett lodjur på Omberg

När Kattis Lundin onsdagen den 2 november åkte upp på Omberg efter att ha hämtat sina två barn på förskolan fick hon sitt livs överraskning. På huvuduppfarten från forna RV50 stod ett lodjur mitt på vägen nära Ombergs gamla skola. 

Hon hann få upp mobilen och lyckades ta en kort film då lodjuret tog sig över ett vägräcke. Klockan var efter 16.00 och mörkret hade börjat falla. I billyset ser man hur djuret går mot räcket, sätter upp ena tassen och tar sig smidigt vidare upp till stående på räcket innan det klättrar ner på andra sidan och försvinner med svansen i vädret. Det hela är över på ett ögonblick och jag är full av beundran för att sekvensen kunde fångas på film. Det är ju så nämligen att myndigheterna vill ha tämligen säkra bevis för att fynd av både lodjur och varg skall bli godkända.


Film av Kattis Lundin. Får inte delas utan hennes tillstånd.

Filmen visar trots sin suddighet väldigt tydligt att det verkligen är ett lodjur och ingenting annat i det här fallet. Jag är glad att Kattis svärmor Doris informerade mig om händelsen och jag tackar naturligtvis mest Kattis Lundin själv för att jag nu får lov att visa episoden även i Naturlig dagbok. Kattis man Håkan har också i god ordning anmält observationen till Östergötlands länsstyrelse.

En egen snabbt skissad version i liknande anda, om jag nu hade varit där.

*

Länsstyrelserna fattar beslut om eventuell lodjursjakt. För 2022 i Östergötland gällde att tio lodjur av en stam som uppskattades till ca 77 lodjur i länet, fick skjutas på licens. Jakten pågick under mars månad i år och avlystes, som jag tyder det, då åtta djur har fällts.

Se här via länk.

Jag är själv negativt inställd till lodjursjakt i vårt län och land. Jag menar att lodjuret, vårt största och enda kattdjur, är av unik kvalitet. Med den mängd hjortar och rådjur som vi dessutom har i vårt län har vi inte bara råd med en större lodjursstam utan till och med är betjänta av en sådan. 

Vad jag känner till finns inga andra validerade uppgifter från modern tid om lodjur på Omberg. Däremot vet jag mig ha noterat någonstans att ett lodjur sköts för mer än hundra år sedan på berget och troligen kan finnas uppstoppat någonstans. Jag har till och med vagt för mig att jag kan ha sett det. 

Tillägg: Vännen Marie uppdaterar mig genom att berätta att det uppstoppade lodjuret fanns att beskåda på Ombergs Naturum. Men hon vet inte vart det har tagit vägen när detta stängdes. Och visst! Nu minns även jag.


10 kommentarer:

 1. Grattis- det har alltid varit min dröm att se ett lodjur. Vi får hoppas att det tar sig till Borghamn Strand så vi får chansen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är verkligen både spännande och rikt att Omberg nu också kan visa upp att lodjur rör sig på berget!

   Radera
 2. Skrev kommentar som var svår att publicera då du kanske får en rad för gjorde om några gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, som du själv sade Monica, hände något på vägen. Du får skirva igen!/Gebbe

   Radera
 3. Kennert Lantz i Väderstad borde veta vart det uppstoppade lodjuret tog vägen. Han fick väl ta över delar av den gamla Omberg/Tåkern-utställningen om jag inte minns fel. Eller om det var så att en del av samlingen finns kvar än idag i kommunens lokaler i Rödtornet? Hm...

  /Carl Fredrik H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack min vän. Det kommer jag att försöka följa upp.
   Gebbe

   Radera
 4. Jag skrev bara lite om vilda djur🙂Vid sommarstugan vi har norr om Uppsala kom ett lodjur vandrande på en grässtig, tittade bara på oss. Sen är det ett stort vargrevir från ett par mil norr om stan och till våra stugtrakter, tror det var 12 nya vargar i år. De följs av sändare och syns vandra tillsammans. Vi har inga sett dock.
  Sen tror jag vi haft havsörnsbo, är ju landskapsfågel, nära i skogen, folk har kommit för de hör som skrik och läten som liknar människans, gör deras det?
  Vi sett en som svävar över oss ändå, blir nästan mörkt över huvudet.
  Och det händer att en grävling sitter vid grinden. Och älg och rådjur vandrar förbi. Lite spännande är det. Björn har flera filmat men vi har ingen sett.

  Hoppas läkningen går framåt och bra för dig, och ha det fortsatt fint och bra på era utflykter i naturen.

  SvaraRadera
 5. Du har alltid så mycket intressant att berätta om Monica. Så härligt! Vilken bygd du bor i som bjuer på så mycket!

  Foten lever!

  Gebbe

  SvaraRadera
 6. Min dotter berättade att hon såg ett lodjur på väg hem genom skogen från OMMA Padel. Ska säga att jag tvivlade. Nu har hon fått bra stöd🤗 /Pär Palmgren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande. Nu bor ju bra till för att kunna ha koll på läget.
   Din dotter är att gratulera! Berätta gärna när hon såg lodjuret.

   hälsningar
   Gebbe Björkman

   Radera