onsdag 9 november 2022

9 november - Sammanfattning om lodjur på Omberg samt skrämmande jaktplaner för 2023 i E län.

Det är många som har visat sin uppskattning och fascination över den information som jag lade ut i förrgår, om att Kattis Lundin från Ödeshög såg och till och med filmade ett lodjur på Omberg kvällen den 2 november. (Se artikel den 7/11 och videofilm nedan). Alla som har hört av sig via mejl eller per telefon har varit glatt överraskade och antytt en viss men vänlig "avundsjuka". Varför inte jag?

Vaga rykten och antydningar om möjliga egna observationer av spår och tecken kommer alltid i svang vid liknande tillfällen, vilket är naturligt och förklarligt då intresset är så stort; det är minsann inte allom givet att få skåda ett levande lodjur under sin livstid. Ann-Katrin som bor på berget alldeles i närheten av lodjursmötet saknar sedan ett par veckor två av sina får i flocken och Stefan med vänner hittade en slagen och halvt uppäten grävling med spår runtomkring under en av skogspromenaderna på berget. Precis så är det. Allt är möjligt.

Flera uppgifter om att lodjur finns eller har setts tidigare på berget även under modern tid har inkommit och historien om det uppstoppade lodjur som fanns på Naturum Omberg har dryftats.

Per tipsade om en länk till gamla tidningslägg med sökorden Lodjur kombinerat med Omberg och fick därvid ganska många träffar. Jag har kollat upp dem alla i detalj och har därmed kunnat koka ner allt till endast en observation under alla dessa år. Se artikel nedan.


Det är detta lodjur som i uppstoppat skick fanns senast på Naturum Omberg vid nedläggningen. Vart tog det vägen? Jag har fått tips att följa upp.

Vintern 1895 sköt alltså eleverna på Ombergs skogsskola ett lodjur som förirrat  sig upp på Omberg och där under några dagar slagit tre eller fyra rådjur, ("förirrat" var just det ord som användes). Detta är det enda verifierade fynd som finns av lodjur på Omberg från sent 1800-tal fram till våra dagar.

Porträtt av lodjur i form av spontan akvarellskiss. Själv har jag faktiskt haft glädjen av två egna observationer av lodjur i svensk natur.

Idag då, generellt? Lodjursstammen i Östergötland ökar glädjande nog. Detta har medfört att krav kommer både på skyddsjakt och på licensjakt. 2022 tilldelades jägarkåren i länet 10 st lodjur varav 8 sköts. 

Planering för nästa års eventuella lodjursjakt äger rum nu och Gunilla Wetterling som sitter på insynsplats i Östergötlands Viltförvaltningsnämnd har hört av sig till mig med i mitt tycke skrämmande information och följande vädjan: 

"Hej!

Jättekul med lodjur på Omberg. Har sett en gång, fantastisk upplevelse!

Igår var jag på ett sammanträde i viltförvaltningsnämnden. Det går bra för lodjuren. 2021 bestämdes att under 2022 skulle 10 djur skjutas bort, nu det blev visserligen bara 8. Nämnden har bestämt sig för ett förvaltningsmål att avskjutningen ska gälla det som ligger över max 7 kullar per år. 17 kullar beräknas finnas 2022, vilket medför att det efter ett omräkningstal troligen blir 28! lodjur som skall skjutas av 2023 i Östergötland. Jag har alltid förgäves protesterat. 

Länstyrelsen själva tar beslutet någon gång i vår. 

Kanske kan en bred opinion ändra beslutet. Ingen vetenskap ligger bakom bara allmänt tyckande för att tillmötesgå fårägare m fl rovdjursrädda människor. 

Skriver bara för att informera och du ska vara beredd, du är ju en bra opinionsbildare.

Ha det bra!

Gunilla"

Vad säger ni alla mina följare och läsare. Detta får väl ändå inte bli en utförd handling. Hur ska vi agera? Nu måste vi hjälpas åt.


4 kommentarer:

 1. Läste om Uppland och kollade upp fakta igen. 2021 i dec bestämdes om licensjakt på lodjur åtta stycken i mars 2022 och till den 25 mars hade det skett.
  Nu i oktober rapporteras om två lodjursangrepp på får och av varg sker ju då och då på många får men den hade huggit en hund nu.
  Lodjur angriper aldrig människa sägs det och de är ju så vackra tycker jag.
  Jag jobbade i trädgården och precis i kanten kom en älg lugnt spatserande. Grannen hojtade men jag fattade inte vad det var, såg bara några otroligt långa ben😀jag rensade och tittade bara rakt fram från min vinkel😀. Ojdå tänkte jag sen för de är mäktiga djur. Skönt den inte klev in bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Monica för dina berättande kommentarer! Älgar är definitivt farligare för människor än lodjur. Min far är ett levande bevis för detta. Han anfölls av en älgko, blev nedsparkad och medvetslös.
   Han klarade sig dom med blåmärken och skråmor. Älgkon sköts senare när hon åter gic till anfall, denna gång mot en kvinna med barnvagn.
   Gebbe

   Radera
 2. Skrämmande!
  Jag förstår inte, hur kan detta vara möjligt/lagligt när lodjuret är fridlyst?

  SvaraRadera
 3. Det finns grader av fridlysning. Alla djur är i princip fridlysta men med undantag för jakttider på mycket och licens för somligt, t ex lodjur, björn och varg.

  SvaraRadera