tisdag 2 augusti 2016

2 augusti - Vad är det för sädesslag?

.

Jag är ju bara tvungen att stanna till för att ställa frågan. Imorgon kunde det vara för sent eftersom skördetröskan nu slutgiltigt dammar fram över fältet. Under sommaren har jag undrat varje gång jag passerat åkrarna vid Hästholmen, även om jag trott mig ha ett möjligt svar på den för mig nya grödan som sett ut som ett "vildgräs", och vilket nu som moget sticker ut i åkerlandskapet med sin rödbruna färg och råglikt slokande ax.

- Vad är det för sädesslag?

Mikael i tröskan skakar på huvudet och ber mig komma runt och klättra upp i hytten och ställa frågan en gång till.

- Det är speltvete, säger han, och det är ekologiskt odlat. Men jag hjälper bara till med skörden, det är ju Mattias som är ägare. Det är populärt i ekologiska kretsar, fortsätter han, och det ger i år ganska bra skörd trots torkan.

- Jag har hela tiden trott på dinkel, säger jag.

- Jo, men det är faktiskt samma sak, svarar Mikael.




Jag saxar ur Wikipedia:

Speltvete (Triticum spelta alternativt Triticum aestivum spelta), även kallat dinkel, spelt, dinkelvete, sandvete och gammelvete, är en art eller underart inom familjen gräs. Olika uppgifter förekommer om speltvete utgör en egen art eller om det utgör en underart till samma art som vanligt vete tillhör.

Speltvete härstammar från sydvästra Asien och uppstod mellan 6000 och 5000 år f Kr som ett resultat av en korsning mellan emmervete och treuddigt borstvete. Korsningen har sannolikt uppstått flera gånger vid olika tillfällen eftersom europeiskt och iranskt speltvete skiljer sig åt. Arkeologiska fynd har visat att speltvete odlades under stenåldern, bland annat i Sverige men cirka 1000 år f Kr minskade speltvetet i betydelse när det sexradiga kornet kom. Speltvete som främst odlats i Mellaneuropa har även odlats i torrare delar av Sverige, främst på Öland och Gotland, i mindre omfattning. Odlingen har minskat i omfattning på grund av den låga avkastningen.

I speltvete verkar proteinhalterna ligga högre (12-18%) jämfört med vanligt vete. Sammansättningen är inte samma som i vanligt vete, men speltvete innehåller gluten, trots att motsatsen ibland hävdas. Glutenet i vanligt vete ger bättre bakegenskaper än speltvetets gluten. Speltvete innehåller något mera av tiamin och niacin och något mindre av riboflavin jämfört med vanligt vete. Innehållet av kalium och kalcium är lika medan innehållet av zink, järn och koppar är betydligt högre i speltvete.

Speltvete är härdigare än vanligt vete och kräver mindre gödsling, vilket gör det intressant för ekologisk odling. Speltvete odlas främst i Tyskland, Schweiz, Belgien, Österrike, Ukraina, Kazakstan och Kanada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar