torsdag 30 juni 2016

30 juni - Skatornas bråda dagar

.
Skatornas bråda dagar är snart över.  Att ha tre hårt tiggande ungar hela tiden i hasorna tar på krafterna och ibland ser man hur skatparet helt enkelt flyr fältet, försöker komma undan för en egen stund.Men nu är det hela strax över; årets föräldraskap går mot sin upplösning. Snart får de tre ungarna i vårt grannskap klara sig på egen hand även om det gamla paret accepterar deras fortsatta närvaro i reviret under resten av året och kanske till och med en bit in på nästa, tills en ny häckningssäsong påbörjas, för att öka ungarnas överlevnadschanser; en slags släktkänsla.


Jag fann just en sliten stjärtfjäder utan iriserande glans och skönhet. 

Det första tecknet är den tilltagande mängden av skatfjädrar som "skräpar" i omgivningen.
Nu byter skatorna nämligen sin slitna dräkt, kastar av sig smuts och sopor och anlägger en ny fräsch kostym inför kommande höst, vinter och vår.


Men allt har ett pris. Om några veckor kommer skatorna att se helt bedrövliga ut, ruggiga och bitvis fjäderlösa med nakna kroppspartier av rosa skrynkelskinn; med "kalkonskallar" brukar jag säga, men det är förstås inte så snällt sagt mot kalkonerna.

2 kommentarer:

  1. Hej ,hittade din blogg när jag sökte namn på en insekt men jag kom inte längre än så för jag blev genast förtjust i dina bilder och din konst ,har gjort en del tavlor själv i mitt liv men nu är det kameran som som står för konsten ,så jag satte mig som följare ,hälsningar från Finlands svenska Österbotten ,nette

    SvaraRadera
  2. Hej Nette,

    Trevligt att du besöker min naturliga dagbok. Det är ju ett ganska stort avstånd mellan våra hembygder men natur och konst har vi gemensamt. God sommar önskar jag dig med många upplevelser!/Gebbe

    SvaraRadera