torsdag 23 juni 2016

23 juni - Mot söder!

.
Visslingen är klassisk och jag svarar som ett eko med automatik. Det kommer bara, som ren reflex, alltid då jag hör storspovens flöjtande från skyn och ofta bruka jag få en väldigt god respons, ibland till och med så att fågeln vänder och gör en lov över mig, men då brukar jag sluta för att inte driva det hela för långt.Storspovarna som sveper över mig på hög höjd över trädgården idag ger mig dock ingen tid och uppmärksamhet. Det går undan som sjutton där uppe under molnen, säkert 100 km/h, och det är först nästan innan det är för sent som jag faktiskt räknar dem. Sexton stycken i två nära plogar är de, på väg mot övervintringsplatser sydvästöver; "syn för sägen"! 
Storpovshonorna drar iväg redan när kullen är kläckt efter sin stora insats med fyra ägg i "biff"-klass och sen får alltså hanarna stå för resten . Honornas återtåg startar alltid till midsommar - just det!En handfull storpovar vid Ramstads åkrar vid Tåkern igår. De var också sexton stycken. Samma fåglar?

Sexton stycken tänker jag. Det var ju exakt så många som jag räknade på Ramstads vårkornsåker igår eftermiddag. Kan det vara samma fåglar. De brukar hålla ihop under sträcket så inte är tanken så omöjlig. De gick där i ett av de få fuktstråken som överlevt torkan tillsammans med nästan trehundra tranor, flera hundra grågäss, tofsvipor, skogsduvor, brushanar och skrattmåsar.Här söker en flock på sammanlagt tjugo brushanar föda tillsammans med andra arter.


Tofsviporna har mot alla odds lyckats få ut några ungar även i detta intensiva jordbrukslandskap. De tidigt kläckta börjar redan bli stora.

Vid Stugan svärmar ett tiotal nässelfjärilar omkring och likadant är det hemma i Ödeshög. Det var många år sedan som jag såg så många och det känns skönt med en återkomst efter flera magra år i följd.

I mina "nässelodlingar" har nu en annan art tagit över efter nässelfjärilens gulsvartstripiga larver. 
Pågågelögat som är en aning senare med sommargenerationen har medelstora larver på gång. Härligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar