onsdag 6 januari 2016

6 januari - Besök av starar

.
Artmässigt  har det varit lite torftigt hittills vid fågelbordet trots att där bjuds både smakrika fröblandningar, en petflaska hampfrön, stampade äpplen samt kartonger laddade med mitt energirika specialkok av margarin, ägg, havregryn, druvsocker och russin.

Nåväl, när kylan anlände för en vecka sedan kom koltrastarna, en ensam första dagen och sedan, tills idag, ytterligare två.
Förutom dessa tre, enstaka grönsiskor och några talgoxar, ett par blåmesar samt enstaka nedslag av skator och kajor är det "täcklingar" som gäller för hela slanten; säkert hundra gråsparvar samt ett tjugotal pilfinkar därtill. 
Jag unnar verkligen sparvarna det dukade bordet, det är inte det, utan mera än längtan från oss innanför fönstret att få se något mer, något spännande.

Idag hände det. Plötsligt dök två starar upp. Ja! Äntligen!

Jag satt med kaffekoppen i handen vid tillfället och gjorde en intressant iakttagelse. Stararna landade i syrenen och satt där ett par minuter och studerade skådeplatsen där sparvar och koltrastar regerade ohotat innan de agerade samfällt.Staren har tagit över matlådan från koltrasten som tålmodigt får vänta på sin tur medan denna äter sig mätt och nöjd.

De flög direkt ner till var sin låda specialkok, körde bort koltrastarna med omedelbar verkan och tog för sig som om de aldrig hade gjort annat.

En intelligent fågel, den där staren, tänker jag när jag ser hur det går till, att först sitta och studera scenen för att därefter agera kraftfullt och direkt. Det är lite av en kråkfågel över staren, och visst, där finns också en avlägset släktskap till kråkfamiljen.

Det är tredje vintern i rad, tror jag som starar kommer på besök. Hoppas att jag kan hjälpa till med överlevnad av livhanken, ty det är kallt nu, minus tretton grader och i natt skall det visst bli värre än så. Det är en tuff tid.

Tillägg senare om kvällen den 6 januari.
Plötsligt är åtta starar på plats. De har liksom kommit från ingenstans och det tyder väl på att ett glest  sträck av starar passerar, senfällingar som till slut ger sig av mot söder och opportunistiskt tar chansen till en rast med näringsintag när nu vinternattens kyla efterhand kryper ner mot tjugo minus.

Tillägg den 9 januari.
Sex starar är ännu kvar och ikväll, alldeles vid skymningen, kom en rödhake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar