tisdag 14 juni 2011

14 juni - Pilfink

.
Jocke ringmärker en pilfinkunge.

















Det var för ett par veckor sedan nu som Jocke var på plats en vecka vid Tåkerns fältstation för att ringmärka boungar i alla fågelholkarna. Därvid blev även mina holkar inventerade.
I en av dem häckade pilfinkar, precis som de brukar. Den holken sitter på ostgaveln av Stugan.

Jag hämtade stegen och Jocke utförde arbetet. Resultatet var mycket magert - en enda unge bara - och jag kom att tänka på vad Göran Bergengren berättar bland mycket annat intressant om arten pilfink i den bok som jag illustrerat - en artmonografi med namnet "Pilfink" rätt och slätt.
.

Boken Pilfink - kan beställas hos undertecknad för 150 kr + frakt.
















Pilfinkarna har problem. Arten minskar i hela Västeuropa och har faktiskt försvunnit helt från vissa områden. Förändringar i miljön antas vara orsaken.

Jag citerar ur boken:


"Det får mig att minnas en början; hur jag en gång i slutet på 1990-talet satt och samtalade med professor Arne Lundberg, också delaktig i pilfinkstudier, och att vi båda nästan föll varandra i talet för att vi oberoende av varandra konstaterat att pilfinkarna lämnade så många okläckta ägg."

Miljögifter och annan påverkan från mänsklig verksamhet, såsom utsläpp i avlopp av hormonmedicinskt avfall från t ex p-piller och östrogenbehandlingar kan antas påverka fertiliteten hos pilfinkarna och öka dödligheten hos fostren, framför allt de hanliga.

Är det detta vi konstaterar vid min pilfinksholk vid Stugan, Jocke och jag? Ja, jag är rädd för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar