tisdag 13 juli 2010

13 juli - "And there was Light"

.Jaha. Så har då även jag sett "Måsteutställningen - And there was Light" i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Ett annorlunda konstskådespel med ett mera kommersiellt grepp än det man vanligen upplever via muséer och konstsalonger. Och så kostade det också mer; dryga 200 kr per person men då fick man å andra sidan tillgång till en datoriserad guidning som var otroligt pedagogisk och upplysande. Jättebra helt enkelt!
.
Utställningen om de tre konstnärliga storheterna Michelangelo, Leonarda da Vinci och Raphael, någorlunda samtida och gemensamt verksamma italienare (men något Italien fanns förvisso inte; snarare låg de olika provinserna i hård strid med varandra får man lära sig) är inskriven i ett historiskt och konstnärligt skeende där mängder av bilder, teckningar, uppfinningar och manuskript av olika konstnärer och vetenskapsmän presenteras i montrar och målningar. Fantastiska modeller av Leonardos uppfinningar och krigsmaskiner visas "live".
.
Det är sammantaget en verkligt fin utställning. Ulla och jag var där med två goda vänner. Vi parkerade utanför och betalade för två timmar. Det var för lite. Gör inte om misstaget. Vi var tvungna att bryta då vi sett två tredjedelar för att inte få p-böter. Vill man se hela utställningens alla verk och lyssna på all information som förmedlas är minst tre till fyra timmar nödvändigt..

(klicka på bilden så får du se henne i naturlig storlek)
Den tämligen nyupptäckta lilla målningen "La Bella Principessa" av Leonarda da Vinci är utställningens huvudnummer. Den presenteras utförligt och man får ta del av historien om dess upptäckt, bevisning om utförandeskap och proviniens.
.
Det är en sparsmakad målning, nästan i klass med den berömda "Mona-Lisa". Hur skulle man kunna undgå att bli förälskad i denna vackra kvinna som levde för så länge sedan. Tidlösheten fascinerar mig.
.
Ytterligare en månad har du på dig för ett besök. Den 15 augusti är utställningen över. Passa på!

.

1 kommentar:

  1. Hej, intressant blogg. Angående "And there was light"-utställningen, har jag vägt för eller emot när det gäller att gå och se, den har lite av dyr spektakelkänsla över sig, vilket har avskräckt något. Men kanske är den ändå värd priset. Målningen "La Bella Principessa" är onekligen finstämd. Tack för bloggtitten.
    /Utblickaren

    SvaraRadera