lördag 10 juli 2010

10 juli - Bronsvingade seglare

.
Varje afton när dagens heta värme svalnar en smula blir tornseglarna bronsvingade. De kommer tysta över huset en och en och ibland parvis.
Långt in på kvällen far de förbi i jakt och pressar solen allt lägre mot den röda horisonten och till slut bort från himlen själv.
Då först slocknar vingarnas märkliga glans och tornseglarna blir åter svarta.
.

2 kommentarer:

 1. Här har vi gott om tornsvalor. Vissa dagar idkar de ren attackflygning i trädgården. På låg höjd.Är 15-20 stycken, Tror att de flygövar med ungarna. Och en undran--har de mer än en kull om året? Hälsn. Ulla Väversunda

  SvaraRadera
 2. Hej Ulla,
  Tack för ditt brev. Tornsvalornas seglats över himlen dessa heta dagar är av tropisk skönhet. Tysta, målinriktade och högtflygande glider de fram i det blå lufthavet som segelbåtar på Stilla havet. Det är en god tornseglarsommar. Värmen frambringar rikligt med luftplankton. Ja, oftast är det faktiskt ganska små insekter och spindlar som är basen i dessa fåglars föda.

  Av tusentals småttigheter bakar de en rejäl proteinbulle som stoppas i gapet på en av de två hungriga ungarna som finns i varje bo två till tre gånger per dag.

  Sen den första veckan i augusti lämnar den nya generationen boet, bygden och landet och far ut på en resa söderut mot tropiska Afrika utan att landa förrän de återväånder i mitten av maj nästkommande år.

  Mer än en kull och två ungar finns det inte utrymme för i Norden trots ljuset och alla myggor och knott. Vissa regniga och kalla år klarar fåglarna inte ens detta utan tvingas lämna oflygga ungar i boet åt ett eget dödligt öde.

  hälsar Gebbe

  SvaraRadera