onsdag 24 juli 2024

24 juli - Händelser i trädgården

Igår eftermiddag satte sig en liten grå fågel på trädgårdslampan vid bouleplanen. Det var lite motljus så den var inte lätt att identifiera först, men så började den niga och samtidigt vibrera med en roströd stjärt, då blev allt förklarat - ung rödstjärt, men vilken?

Fågeln flög vidare till ställningen runt vår gula ros, satte sig lågt och började göra små utfall till gräsmattan, där den fångade vad jag tror var flygmyror. Nu kom den också ganska nära mig och i bättre ljus så jag kunde njuta fullt ut av min första svarta rödstjärt i egen trädgård.


En ung svart rödstjärt gästar vår trädgård, akvarellstudie.

Sotigt askgrå var den över nästan hela kroppen men ljusare mot undergumpens dun där den röda stjärten stack ut som en vibrerande orange fyr. Det var en ungfågel och den hade en aning av gul näbbhud kvar i mungipan. Tio minuter var den kvar, sen flög den över häcken in till grannen och var borta.

Samma dag, när vi satt och åt grillat på altanen såg jag i ögonvrån hur ett ganska stort svart flygfä kom genom luften rakt mot mig med ett fladdrande grönt "parasoll" i käken. Det landade vid ett litet hål i staketvirket, kröp ner och försvann. Jag stirrade intensivt mot det där svarta hålet och efter någon minut kom insekten upp igen, utan last.

En hona av en art tapetserarbi .

Jag var beredd med mobilen och fick detta foto av tapetserarbiet. Kanske blir det möjligt att identifiera vilken av alla arter som det kan vara frågan om, men här måste jag be om hjälp.

Hon kommer väl tillbaka snart igen, tänkte jag, och satt beredd med mobilen. Det dröjde inte mer än ett par minuter innan hon kom tillbaka med ny leverans av tillskuret blad. Då lyckades jag fånga henne ännu något bättre.

Honan kryper ner i sitt hål för att fodra fler celler åt sina larver med färskt tillskurna gröna blad.

Det händer mycket även i vår trädgård.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar