måndag 6 november 2023

6 november - Ätlig kastanj

Snart nog, åtminstone inom något årtionde eller så, kan vi förhoppningsvis skörda ätliga kastanjer i Ödeshög. Det blev en något längre historia än tänkt och den började med att jag här i Naturlig dagbok berättade att det fanns ett alldeles ensamt träd av arten ätlig kastanj, (väl skilt från och inte giftigt som vår vanliga hästkastanj), planterat i utkanten av vårt samhälle. 

Här är länken till det reportaget.

Min vän Göran Kidfelt hörde av sig när han hade läst om mitt upprop och meddelade att han hade flera småträd av ätlig kastanj hemma. Han hade drivit upp dem själv och erbjöd mig att få ett exemplar så att kommunens initiativ skulle bli framgångsrikt, d v s  kunna ge välmatade kastanjer istället för tomma gallfrukter eftersom nödvändig korsbefruktning saknades hittills.

Till Konstrundan i maj hade han med sig det utlovade trädet. Detta har jag nu haft hemmavid över hela sommaren eftersom planteringen har uteblivet av olika skäl. När Göran för ett par veckor sedan undrade hur det hade gått och om jag kanske ville ha ytterligare ett träd, fick jag ändan ur vagnen, igen. 

Jag tog alltså kontakt med Ödeshögs gatuchef Per Andersson och sa, att nu snarast, innan tjälen kommer, måste planteringen ske av den ätliga kastanjen och så passade jag på att överraska honom att inte bara ett, utan två fina exemplar numera fanns till förfogande.

Fredrik från kommunen är klar för plantering av de båda ätliga kastanjerna.

Idag har det skett. Fredrik Landstedt slog en signal i morse och sa att han var beredd. Vi åkte ut med träden till platsen och bestämde hur planteringen skulle ske. 

De båda nya ätliga kastanjerna är på plats idag och där bortom står det tidigare så ensamma trädet och väntar på bröllop.

Snart ringde Fredrik igen och meddelade att det var klart. De båda telningarna var ordentligt planterade och uppstagade. 

Jag önskar träden ett stort lycka till och skänker en tacksam tanke till vännen Göran. Kanske finns tid att smaka i framtiden även för mig. Rostade kastanjer är en delikatess!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar