torsdag 23 november 2023

23 oktober - Reaktioner på anmälan om Tåkernpriset

Gensvaret på meddelandet om att jag fått mottaga Tåkernpriset 2023 har minst sagt varit mäktigt . Ungefär femhundra personer har varit inne i olika nätverk och gratulerat mig. Länsstyrelsen i Östergötland publicerar följande presentation:

"I tisdags delade Tåkernfonden ut Tåkernpriset 2023 till Gunnar ”Gebbe” Björkman, konstnär i Tåkernbygden sedan flera årtionden. Med hjälp av sin penna och pensel har Gebbe i kombination med sin gedigna kunskap om naturen och pedagogiska ådra skapat såväl stämningsfulla målningar av naturlandskapet som detaljerade artbilder från Tåkern.

Gebbes landskapsmålningar förflyttar betraktaren rakt ut i vassen, strandskogen eller strandängen. Dimman lättar, och vi kan förnimma doften av blöt jord och tjattret av hundratals fåglar. Även om man inte är vid sjön Tåkern så förmedlar konstverken känslan av att vara där - eller en vilja att vara där.

Alla som en gång besökt Tåkern har sannolikt sett Gebbes pedagogiska avbildningar av djur och växter på informationsskyltar och broschyrer. De väcker nyfikenhet och sprider kunskap om sjöns naturvärden samt en förståelse för varför den är värd att bevara.

– Gebbe har under lång tid bidragit till att komplettera människors upplevelser av naturen genom sina konstverk. Genom att skildra främst Tåkern i sin konst skapar han bestående bilder som i flera generationer bidragit till sjöns fascinerande mångfald, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Priset delades ut den 21 november på Linköpings slott av landshövding Carl Fredrik Graf, ordförande i Tåkernfonden.

– Det är en stor ära att få mottaga detta pris, en bekräftelse på det jag jobbat med under lång tid, säger Gebbe. Jag känner väldigt starkt för Tåkern och bygden kring sjön. Det är ett motiv som ständigt varierar och ger inspiration. Jag gör inga exakta avbildningar av platser, utan vill framför allt förmedla en känsla."

Motivering

Konstnären Gunnar "Gebbe" Björkman tilldelas Tåkernpriset 2023 för att han genom sitt konstnärskap levandegör naturen vid Tåkern och på så vis sprider såväl känsla för som kunskap om sjöns fascinerande mångfald.

Ödeshögs kommun uppmärksammar de hela med följande inlägg på Facebook:

"Stort GRATTIS till Gebbe Björkman, konstnär i Ödeshög och Tåkerbygden som igår fick ta emot Tåkernpriset 2023 🎉
Priset delades ut på Linköpings slott av landshövding Carl Fredrik Graf, ordförande i Tåkernfonden."

Några generösa omdömen från nätet:

Stort grattis Gebbe och fortsätt med det du gör för att synliggöra Tåkerns mångfald på ditt enastående sätt - Frank Runtegen

Grattis Gebbe! Väl värd priset du som visar upp Tåkernbygden på ett fantastiskt sätt! - Maria Taberman

Grattis, så välförtjänt! - Jonas Grahn

Grattis Gebbe! Hatten av för dig! Mycket välförtjänt!! - Sofie Hellman

Du är väl värd denna utmärkelse. Stort grattis Gebbe. - Svante Bergqvist

Äntligen! Varma gratulationer från oss. - Mia Högberg

Hjärtliga gratulationer Gebbe! Hälsning från Watamu vid Indiska oceanen. - Jan Lagerlöf

Stort Grattis! Bästa mottagare av priset! - Gabriella Saxner Johansson

Stort grattis till en värdig pristagare! - Elisabeth Nilsson (tidigare landshövding i länet).

Inte en dag för tidigt! Grattis! - Lisa Syren

Grattis! - Andreas Norlén (Talman i riksdagen)

Grattis, du är en hedersknyffel! -Börje Ekstam

Stort grattis! - Martin Modeus (Ärkebiskop)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar