söndag 22 december 2019

22 december - Kärlig antagonism

.
Ja! Nu har det vänt, ljuset alltså. I morse kl 0519 tippade det åter över mot ljusare tider. Inte för att man kan märka av det, men själva vetskapen räcker nog.

Sociala nätverk är, rätt använda, alldeles fantasiska. Igår hade jag  besök av min "nye" facebook-vän Ulf från Boxholm. Han hade köpt sig en tavla och därvid satt vi en god stund men en kopp kaffe och samtalade om allt mellan himmel och jord, om konst och fotografi (Ulf är en utomordentlig fotograf och dokumentator), om vårt nya samhälles orättvisor och om den ibland uteblivna respekten för varandra, om skolan och lärarrollen samt om den kärliga antagonismen grannorter emellan.Det var just detta, om den kärliga gamla antgonismen, som jag vill citera Ulf. Han hade nämligen två små historier som speglar förhållandet som mest tidigare rådde  mellan storebror Mjölby på kanten av slätten och lillebror Boxholm, bruksorten i skogen.
Men av Boxholms bruk finns inte mycket kvar idag, säger Ulf. Det är bara ett lager som även det ligger risigt till, skulle jag tro. Allting förändras.

- Vet du förresten vad vi kallade den spik som av misstag fick huvudet bortklippt när klippspiken tillverkades. Mjölbybor förstås.

- Men å andra sidan kunde ju också Mjölby, fortsätter Ulf. I en annons med inbjudan till danskväll i Mjölby Folkets hus påpekades att träskor på inga villkor var välkomna på dansgolvet. 
Hänvisningen till träskofolket från brukets Boxhom "klamparna", var därmed alldeles glasklar för alla initierade.

Så här dagen efter, när Ulf från sin sida har berättat om vårt möte i facebook, ser jag med glädje att vårt möte i sin tur har gett upphov till nya andra möten människor emellan. Livet kan verkligen vara härligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar