onsdag 18 december 2019

18 december - Potential

.
Julen nalkas snabbt men höstvädret består. 
Även om man inte ska blanda ihop väder med klimat känner jag ända in i hjärta och hjärna att det är fel det som sker med en "vinter" som aldrig vill ta sig. Plusgrader och regn står som spön i backen och vindarna vräker in från sydväst - hela tiden; inte underligt med den stora klimatoro som råder, vi känner ju av den redan runt knuten.

Min julsalong är historia. Somliga hittade hit trots julstök och skitväder och för det är jag tacksam och glad. En trogen skara har jag alltså bakom ryggen och sånt känns tryggt och skönt när tiderna ändå är lite svåra ur ekonomisk aspekt. (Det är få förunnat att bli rik på konstskapande).

Under gåsfesten med Tåkerns fältstation tidigare i höstas hade Arne i Svanegården med sig en  spännande ask som jag tänkte presentera för er.Det har talats en hel del om Sveriges beslut att förbjuda plastartiklar och lägga skatt på plastpåsar. Några har jag hört raljera om besluten och för dem har jag intet förtroende eftersom jag menar att alla möjligheter måste prövas att förändra vår livsstil och dess konsekvenser.

- Sugrör av vass, visst är det en fantastisk idé! säger Arne och visar innehållet. Jag har prövat att tillverka själv, fortsätter han. Man klipper av strån i lämplig längd och kokar dem mjuka under flera timmar för att sedan rensa och putsa.

Det här är ju jätteintressant, tycker jag. Vilket förnämligt sätt att tillverka en artikel utan plast. Vassugröret är återanvändningsbart och stabilt och är skönt att använda och vackert att se på. Allt i ett!

Potential finns väl också så det räcker, tänker jag. Ungefär en kvadratkilometer vintervass avverkas varje år i Tåkern för taktäckningsändamål och en del av denna skörd kunde gott bli sugrör med en förädlingsgrad utan sin like, är min åsikt, bara man sparar tillräckligt för att värna vassrikets skäggmesar. Vill man nu inte tillverka själv finns färdig produkt att köpa via länk nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar