söndag 10 mars 2019

10 mars - Sorgen över en förlorad skog

.
Nu är vi hemma igen efter en intressant kulturresa till Norra Cypern och jag tänker återkomma med ett litet reportage om detta så fort jag orkar. Jag har drabbats av en tråkig förkylning direkt efter hemkomsten och ligger ännu mest nedbäddad.

Nåväl. Alldeles innan jag åkte iväg fick jag hem senaste nummer av tidskriften Fauna&Flora och nu när jag går igenom mejlboxen finner jag även en nätupplaga av den krönika som jag skrev där, "Sorgen över en förlorad skog", en elegisk historia från den 8 januari.

5 kommentarer:

  1. En vacker och sorglig beskrivning av något man har upplevt allt för många gånger redan vid min ålder. Man blir tagen. Hur beskriver man egentligen ett tomrum? Men tänk ändå hur värdefull allemansrätten är. Vem som helst, utan att äga mark, kan skaffa sig sitt eget lilla paradis! /Ulf

    SvaraRadera
  2. Tack för din respons Ulf.
    Det där med allemansrätten är förvisso helt fantastisk, ett oerhört värdefullt unikum i världen som mycket väl kan komma att hotas eller inskränkas som ett svar på såna som jag. Tendenser finns från markägarhåll när kraven på biologisk mångfald och synpunkter på skogsskötselstrategi växer sig starkare. Spänningen i synen på skog ökar och då finns en risk för detta.
    En kamp kan förestå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt. Att den striden kommer blir allt troligare i och med de konservativa krafternas framväxt. För Homo Economicus verkar inte skogen ha ett egenvärde. Man talar om den som en leverantör av olika tjänster eller en tillväxtresurs. Snarare rent ekonomiska termer än ekologiska. Äganderätten i all ära. Jorden är ungefär 4,5 miljarder år. I det perspektivet är det futtigt att någon mäter ut marken och kallar den sin egen i syfte att stänga ute andra. Nåväl, blir det en strid så måste alla som kallar sig för naturvänner stå upp och ta den.


      Radera
  3. Skog är välstånd, lika mycket som olja är det, i ett annat land. Balansgången mellan välstånd och fattigdom är väldigt skör, men att tro på en fortsatt utveckling av vårt land utan att bruka skogen är en ren fantasi.
    Men, förvisso, det kan ske på olika sätt.
    Där har lokala intressen mycket att säga till om, hoppas jag.
    Frank, Öland

    SvaraRadera
  4. Hej Frank,

    Tack för din kommentar.
    Jovisst precis så är det och jag tror ingen seriöst tror eller menar att vi inte ska bruka skogen, inte heller jag.
    Det där med brukande på annat sätt är nog själva nyckeln. Raseriet mot skogen i slutet av 1900-talet var förödande för hela skogsmiljön utifrån biologiska aspekter och det är vi ändå långt ifrån idag. Men än finns nya tag som måste göras för att återskapa så mycket naturligt tillväxande skog som möjligt med variation av bioptoper och öka artrikiedom. Det får vi gemensamt hålla tummarna för och vara med att betala för. Ha det!/Gebbe

    SvaraRadera