torsdag 18 januari 2018

18 januari - Livets salt

.
Jag hörde på nyheterna häromdagen att vi äter för mycket salt i Sverige, ca 12 gram per person mot rekommenderat 5 - 6 gram per dygn.
Dubbel dos kan medföra hälsoproblem som högt blodtryck, magproblem och hjärt&kärlsjukdom, sades det. Och nog visste man allt detta innan, men det blir så abstrakt, en siffra bara, så jag beslöt mig för att väga upp mängden på vår hushållsvåg för att bättre förstå.



12 gram visade sig bli en försvarlig hög. Men inte saltar man så mycket själv på mat, tror jag. En hel del kommer förstås naturligt via råvaror, men det stora intaget kommer säkert av småätandet av chips och popcorn och liknande produkter.

Inte vet jag säkert var vårt hushållssalt kommer ifrån, om det är bergsalt från geologiska gamla havslager eller skördat direkt ur havet medelst saliner, förmodligen båda.
Salt, Natriumklorid - NaCl -finns i många kvaliteter: vägsalt, havssalt, bordsalt, grovsalt och jodberikat salt



Salin, snart färdig för skörd.

I Spanien bland annat finns låglänta havsnära områden, gamla träskmarker, där stora saliner ligger som ett  lapptäcke i landskapet. En kanal leder havsvatten in i systemet, detta fördelas i de grunda bassängerna och man fyller på i många omgångar för löpande avdunstning. 



En salt böna!

Till slut har man ett rejält lager med gnistrande vitrosa salt som hyvlas av och lagras i stora högar till riktiga berg av salt.

Det som gör det det oraffinerade havssaltet rosa är små organismer såsom kiselalger och kräftdjur, vattenloppor helt enkelt, som finns i mängd i vattnet. Allt detta småliv i salinerna blir till extra salt i anrättningen genom att det drar dit en mängd fåglar till stor lycka för den fågelintresserade.



För ögat och för den stora allmänheten blir det alla flamingor som främst fångar uppmärksamheten. Den röda och rosa färgen får de direkt av födan. 
Enskilt eller i små flockar vadar de runt i vattnet med huvudena mest under ytan för att sila fram födan med sin specialbyggda näbb. Mot kvällen samlas de i stora rosa flockar.

En fundering kan jag inte låta bli - de måtte väl blunda i det supersalta och förmodligen svidande vattnet, men jag undrar om någon har forskat om detta. Troligen inte.



Styltlöpare

I salinerna finns mängder av andra fåglar, vadare av olika slag såsom roskarlar, sandlöpare, strandpipare, rödspovar, spovsnäppor, skärfläckor och styltlöpare för att nämna några samt doppingar, änder och måsfåglar av skilda slag.

Livet är salt. Salt är livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar