torsdag 30 juli 2015

30 juli - Besök i Herrestad kyrka

.
Det senaste dygnet föll ytterligare mängder av nederbörd från en alldeles igenmulen himmel. I morse var vår regnmätare mer än halvfull då jag tömde ur 25 nya mm.
Det måste vara en av de gråaste julimånader man har upplev, men förstås, som alltid är minnet ganska kort och jag vet ju att det har hänt förr och kommer att hända igen.Mellan de sällsynta baddagarna denna sommar har man fått hitta på annat att göra med barnbarnen. Och det har vi också gjort. Små utflykter åt olika håll har varvats med härliga cafébesök och annat i bygden.

Häromdagen åkte vi t ex till Tåkerns trädgård söder om Vadstena vid stranden av Tåkern. Där har våra goda vänner Malin och Fredrik ekoförsäljning av grönsaker och ägg bland annat. 
Vi matade kaninungar och höns, köpte ägg och vitlök och plaskade runt i ett strilande heldagsregn.På vägen dit passade vi på att besöka Sveriges äldsta stenkyrka - Herrestad kyrka. 
När jag nu säger så sticker jag ut hakan lite, för visst finns det ett par kyrkor i sydligaste Sverige som är äldre, men om man säger så här då, att Skåne var danskt vid byggnationstiden, så förstår ni hur jag tänker.
(Senare tillägg: Sen läser jag just nu att man har hittat rester av en ännu äldre stenkyrka vid Varnhem i Västergötland. OK då. Västergötland och Östergötland har mycket gemensamt historiskt och den lokala Ödeshögsdialekten är t ex mer besläktad med västgötskan än östgötskan och förr i tiden var Vättern en förbindleselänk mer än ett hinder och bygderna hängde verkligen ihop ordentligt)

Dendrokronologiska undersökningar som gjordes 1990 av trävirket i kyrktornet och taket pekar på att stenkyrkan byggdes på platsen för en tidigare stavkyrka runt år 1112. Mäktigt, eller hur?!

Jag går inte in mera än så på alla detaljer, utan hänvisar till en Wikipediasida där du kan läsa mer om Herrestad kyrka: https://sv.wikipedia.org/wiki/Herrestads_kyrka,_%C3%96sterg%C3%B6tland


Herrestad kyrka inbäddad i lövmassorna.


Den gamla kyrkportenDe vackra kryssvalvenKopian på den berömda "Biskopsstolen" som numera finns på Historiska museet i Stockholm(som så mycket annat från vår kulturrika bygd).Den vackra träskulpturen, en s k "Pietà" från fjortonhundratalets första hälft, snidad i Vadstena.

Tack för besöket säger alla vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar