torsdag 11 december 2014

11 december - Språklig förbistring

.
Snöblandat regn och blåst dunkar på rutorna och det ska bli etter värre med den varan imorgon är det utlovat; orkanvindar på västkusten och kuling runt alla våra s k farvatten. Inte så mycket Luciakänsla alltså, så här långt.


En bottennotering i rubriksättande klippte jag ur Corren igår. Jag lade ut faksimilen på nätverket "Anonyma språkpoliser" där den gjort "succé" och fått väldig spridning med många spetsiga kommentarer.
Härmed har nog Corren befäst sin tidigare eventuella ställning i anka-världen.

Tidningens chefredaktör har tillsammans med nyhetsredaktören gått ut på nätet och bett om ursäkt för fadäsen som man ser allvarligt på.
Men bakom detta finns nog inte endast en möjlig lapsus i språklig behandling, utan troligare, bakomliggande djupa problem som underbemanning, kvalitetssänkning och stress.

Tidningarna är inte som de var förr och ofta känner jag faktiskt för att för gott avsluta min prenumeration på detta organ, men mest då beroende på de två radikalt nyliberala stolpskott som numera skriver tidningens ledare. Deras synpunkter om politik, människor och samhälle är det värsta som jag kan tänka mig och jag tvingas se det varje morgon.

6 kommentarer:

 1. Tänk att du också funderat på exakt samma sätt som jag, sista stycket.

  SvaraRadera
 2. Tänk att du funderat exakt som jag vad gäller prenumeration. Den ska avslutas vid årsskiftet för vår del.

  SvaraRadera
 3. Grova ord från dej då jag tror mig förstå att Corren betyder en del för dej i egenskap av en lokal offentlig person som behöver ett visst massmedialt utrymme från tid till annan.
  Men du har rätt, jag hittar dagligen helt osannolika fel i Barren (min lokaltidning) och visst, jag får mig ett och annat gott skratt till frukosten. Men det kan jag leva utan. Bättre då med korrekt text och tillbaka till den gamla goda tiden. Modern teknik i all ära, men på något sätt tycks det ha gått för fort. Att sedan tonen i ledarna blivet hårdare gör ju inte saken bättre. Jag trodde nog att även tidningarna skulle vara folkbildande, i den bemärkelsen att de såg vart vårt samhälle är på väg. Lyder de under partpiskan så till den grad att ordet inte längre är fritt?
  F.ö. läser jag endast Corren på nätet, något som jag tänker fortsätta med så länge det är gratis. Har ingen tanke på att betala för min hembygds nyheter. Vill jag veta något får jag väl ringa dej i framtiden.
  Samtidigt är det ju synd och skam att det skall vara så här. En tryckt tidning går aldrig att ersätta med en nättidning. Inte för mej, men kanske för dagens ungdom?
  Ölandsvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du Anonyme vän!
   Det går mer och mer mot de tryckta tdningarnas sista dagar som det verkar.
   Det har gått väldigt snabbt utför bara de senaste dagarna och igår på FB kom ett upprop från correnfotografen Mia Carlsvärd om den akuta situationen fastanställda journaster och tidningesfotografer. De senaste finns knappt inte längre. helt förändrade läsarförhållanden. Fler och fler slutar med prenumerationer, unga männsikor vet snart inte vad en bläddertidning är och innehållet bestär snart bara av annonser och centralt producerat färdigredaktionellt material.
   Man kan sucka av besvikelse och nostalgi men jag tror inte det finns någon återgång.
   .God Jul förresten!

   Radera
  2. Det blev fruktansvärt dålig svenska i mitt svar ovHa det!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera