fredag 1 augusti 2014

1 augusti - Med vesen fot och stukad vinge blir livet komplicerat

.
Jag fick ett telefonsamtal från Bernt idag, som vidarebefordrade ett fågelärende från gården Gåvarp utanför Mjölby, och senare om kvällen vid solnedgången kunde jag slutligen komma på visit dithän.
Det gällde en skadad rovfågel som under dagen ganska "orädd" hade hoppat omkring i trädgården och som kunde matas med kycklingbitar varvid det konstaterades att den var ringmärkt.

Denna sista notering gjorde det extra intressant att verkligen ta vara på fågeln och trots den snara skymningen blev besöket en chansning som gick hem. 


Först sökte jag bland täta buskage ända tills ett av barnbarnen på besök hos farmor ropade att den satt i farstun till gårdshuset. Den hade sökt sig till ljuset inomhus, där jag naturligtvis lätt kunde lägga händerna på den.
Det var en tornfalk!

Jag har den i en låda nu. Den är skadad. 
Vänsterfoten är vesen, mörk, förkrymt och knuten. Död helt enkelt och högervingen hänger obrukbar, antagligen stukad. I övrigt är den i fin form och jag har fortsatt att mata den och ge den vatten. Näbben hugger och den friska foten är reptilsnabb.

Men detta arrangemang är förstås bara temporärt. Tornfalk är nämligen ett s k Kronans villebråd och får inte omhändertas hur som helst eller av vem son helst.
Idag kommer jag därför att lämna den vidare till min vän Göran som officiellt är ackrediterad att handha dylika ärenden.
Han får också bestämma fortsättningen för tornfalken. Men, ska jag vara ärlig så är väl utsikterna för ett fortsatt vilt liv inte så goda med dessa multifunktionella skador.


Tornfalken är ringmärkt med ring nummer 72211821 och jag ringer till Thomas på Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm och får snabbt besked att fågeln är årsung och ringmärkt för inte lång tid sedan i Västergötland i ett ganska omfattande holkprojekt för tornfalkar.

Så blev det åtminstone den här gången en vetenskapligt värdefull notering med denna tornfalksindivid även om livet verkar komma att bli kort.

Finner du en ringmärkt fågel är det här adressen att rapportera till. Gör det. Varje bidrag är värdefullt! 

Ringmärkningscentralen
Naturhistoriska riksmuseet
Box 50 007
104 05 Stockholm
Telefon 08-519 540 80

4 kommentarer:

  1. Vännen,
    jag läser inledningen i din rapport med en stilla undran, nämligen om du har återupptaget det svenska språket från vår tidiga skolgång, på femtiotalet närmare bestäm?
    Du skriver: ... om kvällen vid solnedgången kunde jag äntligen komma på visit dithän.
    Jag vet ju att du kan skriva dessa rader på ett mer modernt sätt, men min undran blir: Hur tänkte du? För det här är intressant ur det perspektivet att vi båda fostrades en gång i tiden på Lagmansskolan i Mjölby i det svenska språket, kanske inte av samma lärare, men i skolans anda. Min svensklärare var under två år den store Sven Stolpe, som kunde berätta hur svenska språket skulle behandlas - minsann. Då, på sent 60-tal skulle vi skriva som du nu gör ( tror jag) annars blev det en röd bock i marginalen.
    Jag vet att du inte vill ha kommentarer om ditt språkbruk här, men medge att jag inte är helt fel ute i min kommentar. Det är också kul att gnabbas med dej om något annat än ren naturkunskap, för där har jag aldrig kunnat hitta några sakfel, kunnig som du är.
    Ursäkta min kommentar säger Ölandsvännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte behöver du be om ursäkt. Tvärtom!
      Du har helt rätt nämligen! Jag älskar att laborera med det språkliga, använda olika nivåer och synteser, för att möjligen kunna tillföra något extra (i bästa fall) eller åtminstone ange en annan vinkel, en ny association.

      Vi har goda vänner från England på besök just nu i vårt hem under en vecka.
      De berättade just idag om hur tokigt det ofta blir med den automatiska översättningen de använder sig av när de följer min blogg.

      Extra svårt blir det förstås för en sådan språklig robot när den ska ta tag i helt främmande ord, nyskapade ord, sådana som jag ofta tillverkar själv tämligen improviserat när jag sitter och skriver.

      Språk är ett spännande kapitel!

      Radera
  2. Språk är inte bara spännande utan också spänningsskapande, dvs ett spännande språk kan skapa en enorm spänning rätt använt. Jag förstår att du vill vara nydanare även i språket, något som jag själv oxå (skriv det i stavningsprogrammet) försöker anamma. Ditt måleri är rätt i tiden, förstås av samtiden, och givetvis skall dina kommentarer ligga rätt. Jag tillhör dina fans, jag likar dej och jag ser dej som up to date samt ser din blogg som en av de bästa. I present time är din svenska lika outstanding som ditt måleri. Jag like it! Hoppas att även de idag läsande ungdomarna förstår din svenska?
    Ses, min vän.

    SvaraRadera