lördag 25 juli 2009

25 juli - Resa under Omberg


Passagerarbåten Wadstena anländer till Hästholmens hamn för att hämta upp oss.

Förra veckan gjorde vi en sjöresa under Omberg, Ulla och jag, med passagerarbåten Wadstena och skeppare Roxberg från Borghamn. Vi lade ut från Hästholmen klockan sex på kvällen och färdades under Ombergs branter i två timmar. Vädret var härligt, sjön spegelblank och solen gick ner i moln över Västergötlands blå fond.
.
Fiskgjusarna möter oss visslande på hög höjd över båten.
.
På utvägen går vi nära berget. Så nära att vi är endast ett tiotal meter ifrån den stora grottan Rödgavel.
.
Fiskgjusar häckar med många par längs hela berget och överallt ser vi dem flyga över oss, visslande men ganska vana ändå vid alla besök.

Fyra unga pilgrimsfalkar svärmar kring i branterna.

Strax bortom Oxbåset möter pilgrimsfalkarna. Två vuxna falkar flyger över båten och i branten ser vi fyra flygga ungar fara omkring. Också falkarna verkar ta det hela med ganska stor ro. Det är naturligtvis en härlig upplevelse att kunna komma så nära fåglarnas hemrevir och förhoppningsvis sker det utan för stor störning. Ungarna är bruna men med en blåton över ryggen, en spegling av himlen kanske. Stjärtens mörka ändband kantas tydligt av ungfågelns ljusa bräm och på så vis är de lätta att känna igen.


Branterna vid Västra väggar på Omberg.

Högt över oss reser sig Ombergs branter. Från krönet av Västra väggar vinkar turisterna. Man blott anar dem nästan 100 m högt ovan oss.

Pilgrimsfalkarnas bohylla vid Anundden står tom just nu.

Vid Anunddens branter fotograferar jag in i bohyllan på Ombergs andra par pilgrimsfalkar men där ser det öde och tomt ut för tillfället.

Strax bortom Borgs udde på Ombergs norra spets, utanför Borghamn, vänder vi hemåt igen efter en kort men skön seglats och ännu något rikare i sinnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar