lördag 17 juni 2023

17 juni - Vem är det som "tutar"?

Första gången fick jag frågan för flera år sedan av en person här i samhället som undrade vad det är för fågel som sitter hela dagarna i ända och liksom tutar ett huit eller tui ungefär.

- Hela tiden varannan sekund från morgon till kväll den senaste tiden. Jag blir nervös på den, det blir nästan outhärdligt och jag orkar snart inte mer. Kanske om du vet vem det är och berättar, att det kan kännas något lättare att då stå ut.

Häromdagen igen. Den här gången i Linköping, hemma hos dottern Emma med familj, när de alla utom jag, som höll ställningarna hemma i Ödeshög, höll till i trädgården hela dagen för att duka och förbereda äldsta barnbarnet Ellas kommande student.

"... huít .... huít .... huít .... huít .... huít .... huít .... huít .... huít .... huít .... huít .... huít ... ".

Så kom jag dit lite senare, igår, och satte mig på deras altan.

Hör ni rödstjärten? Den varnar hela tiden, antagligen för att ungarna precis har flugit ut.

-Va? Är det en sån som låter. Då fick vi alltså svaret och vi som nästan önskade den döden.


Rödstjärtens hona.

Jo, så var det alltså vid båda dessa tillfällen och kanske några till som jag har glömt bort, att det är den vackra rödstjärten som har det där lite vassa och tydliga "huítet" som tränger igenom även på ganska långt håll. Och det är dess varnings- och lockläte och kommer flitigt till användning nu någon vecka framåt, när ungarna lämnar holken eller bohålet i trädet. 

Sen satte sig hanen på en torrgren på andra sidan gatan och sjöng några fina strofer ...

- Hör ni? Nu sjunger rödstjärten också.

Men ingen hade tid att lyssna. Festen var alldeles för nära.

Rödstjärtens hane.

Man får tya lite för glädjen att ha en vacker och skönsjungande fågel i sitt hägn. Jag skulle gärna vilja ha ett par i vår trädgård. Men här är inte tillräckligt lummigt från stora gröna träd.

Rödstjärten är en favorit!


4 kommentarer:

  1. Åh så fina akvareller på fina skönsjungande fåglar. Vi har ett skatpar i lönnen precis vid vår balkong, de är i det stora skatboet ofta men tycker att vi hör rätt lite från ungar om det är några. Förra året var det ett väldigt liv på dem.

    Och det är rena musiken vilket som mot alla utryckningsfordon, ett tvärnitade precis här nu. Vi vilar från trafiken hos dottern ibland och inte förrän då fattar vi hur skön den tystnaden är. Och tittar på fåglarna i trädgården. Där har ett talltitepar fått ungar i en holk i eken och det sägs de inte bygger bo så men gjort det här.

    Det gränsar till fin barrskog i slutet av tomten. Tittar ofta på den också. Så vacker och ståtlig.

    SvaraRadera
  2. Tack för din medverkan Monica. Du förgyller min blogg med dina rapporter.
    Det där med talltita i holk är minsann en väldigt annorlunda sak!
    Gebbe

    SvaraRadera
  3. Tack som berättade detta om rödstjärten! Den höll på att driva även mig till vansinnets brant med sitt eviga huit-ande. Googlade och kom fram till att det nog var just denna underbara fågel som så ofta sitter på spadskaftet och då var det enklare att lyssna till den ändå rätt tjatiga sången. Läser så här hos dig och jaha, då var det rätt då! Tack! /Elisabet

    SvaraRadera
  4. Hej Elisabet.
    Se där! Vi är nog många som delar erfarenheten.

    SvaraRadera