tisdag 11 juni 2024

11 juni - Hawkey Franzen

Jag har varit tvungen att ta en paus. Efter Konstrundans urladdning och efter förnyad fotoperation med ännu kvarstående problem samt pågående rehab och långsam läkning blev både kroppen och själen till slut trötta och ledsna. Jag har gått ner i varv en stund och vilat min ande. 

Sakta kommer jag att ta mig tillbaka. Jag vet. Jag har varit här förut, så idag, för första gången på länge, är jag åter i ateljén. Det har faktiskt tagit emot, vilket jag aldrig känt tidigare. Livet går verkligen upp och ner.


Hawkey Franzen. 

Den 3 juni ringde Katarina om att vår gemensamme vän, musikern och estradören Hawkey Franzen var inlagd för palliativ vård i Motala lasarett. Den 5 juni var vi där, hos Hawkey, för ett par timmars samvaro. Han var svag och trött. Med stor möda och tunn röst berättade han för oss om sina tankar inför döden, om sitt liv med alla minnen av musik och skådespel. 

Nedan följer ett av Hawkeys senaste verk. En dikt och en sång som han skrev till "Rädda Vättern". De senaste åren har han sjungit den på torget i Ödeshög under invigningen av Konstrundan "Konst runt Omberg". Men år 2024 uteblev han och först i efterhand fick vi veta varför. Han var sjukare än även han själv visste.


EJ DANSAR TRANOR
Vi har ett arv som vi vill vårda
vinden känns kall i tider hårda
Det blåser upp, det hörs som storm
en fågel grå med jättes form
Dess flykt är snabb och skriet gällt
ej lyfter svanor från asfaltsfält
Varv efter varv vill döden flyga
en kallas drönare och den kan smyga
Den släpper ägg över land och sjö
som vi vill rädda ifrån att dö
Av giftigt regn eller syresvält
ej dansar tranor på asfaltsfält
När vi ska lämna vårt arv, vårt lån
till nära, kära och långt bort från
Ska vi ha kämpat och gjort det väl
vi hade många och starka skäl
Allting som lever, vår egen art
vi ska nu dansa tillsammans snart
Vi har ett arv, det är en sjö
en Vätterstrand, en Visingsö
En solnedgång, en himmels brand
vi har en sång, vi har ett land
Ett ljus, en färg
och Ommas berg

Tidigt på morgonen den 7 juni dog Hawkey Franzen. Det blev med ens väldigt tomt och tyst men jag känner enorm tacksamhet över att han bjöd på sig själv en allra sista gång. Tack Hawkey för att du orkade.

Jag lägger in en länk till Hawkeys egen sida på facebook. Där kan du finna väldigt mycket material om hans värv: bilder, texter och filmer. Tag dig tid för besök. Det är det värt, jag lovar.

Facebook


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar