tisdag 7 juli 2020

7 juli - Ombergs rikkärr idag igen

.
Lars, Sverker, Karin och undertecknad gjorde idag uppföljningsbesök vid tre orkidéekärr på Omberg; ett kort besök vid Mörkahålkärret samt två mer omfattande vid Ostmossen respektive Ombergsliden. Här följer några bilder på olika arter som vi noterade:



Orkidén tvåblad är en allmän art även utanför rikkärren.


Kärrknipprot är karaktärsarten för alla rikkärr. Detta är en något annorlunda, ljus variant, som saknar den normala violetta tonen i blomma och frukt.


Blodnycklar, här överblommad och dessutom väldigt ur fokus. Men koncentrera blicken på bladen. Det är där skillnaden finns mot följande art, ängsnycklar. Typiskt är att bladens fläcker "blöder igenom" även till undersidan. Det händer inte hos ängsnycklar. Men de båda arterna är tillsammans med den vita vaxnyckeln, som också finns i kärren vid Omberg, förstås mycket nära släkt och kan hybridisera inbördes och ibland även med den mycket allmäna arten fläcknycklar.


Ett sent och högt blommande exemplar av ängsnycklar. 


Med benäget bistånd av Sverker fångar jag här gräset backskafting mot "stövelskafting!,  vilket växer i torrare partier av orkidékärren på Omberg.


Gräsull är orkidékärrens variant av "ulliga halvgräs". Vacker som den finaste japanska handgjorda pensel är den. Och nog känns den som en dröm att få sova på.

Under besöket idag vid både Ostmossen och Ombergsliden genomfördes en årlig räkning av luktsporrarna av Lars Frölich.
Eftersom han har räknat antalet nästan varje år sedan mitten av 1990-talet fick han ostört genomföra det hela ensam för att få jämförbart resultat med tidigare år.


Lars Frölich räknar luktsporrar.

I år, 2020, fanns 180 luktsporrar på Ostmossen och 120 på Ombergsliden. Proportionerna har återigen blivit cirka 3/2 i Osmossens favör, menar Lars, efter några år där Ombergsliden tagit för sig alltmer. Detta förhållande avbröts emellertid av en otillåten och olycklig rördragning genom kärret för Skidanläggningens skull för ett antal år sedan, vilken orsakade en betydlig reducering av populationen.
Som mest fanns exemplevis mer än 300 exemplar vid Ombergsliden för något decennium sedan.En långsam men stadig nedgång i antalet verkar tyvärr ske och som ett led i detta vet Lars även att berätta att det tidigare fanns 7 lokaler på Omberg med luktsporrar. 
Idag återstår således bara två.
Extra viktigt är det idag att de båda kalkkärren Ombergsliden och Ostmossen sköts och bevakas optimalt.

Återigen vill jag påpeka det viktiga i att hålla sig på spänger och markerade stigar i Ombergs rikkärr. Man får inte klampa omkring i blötan.

Säkert ett tusental eller fler intresserade naturmänniskor och botaniker besöker orkidékärren varje år. Trycket kan vara stort och ibland syns oönskade spår av detta.



Trampad luktsporre någon meter från spången vid Ombergslidens rikkärr 7 juli..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar