torsdag 28 december 2017

28 december - Storhet i småskaligheten

.
Vi är många som verkligen är mycket stolta över den fantastiska bygd vi bor i - kulturens vagga bottnad i en svindlande rik natur -Västra Östergötland.Akvarell över Östgötaslätten.

Låt mig nämna några exempel.
Omberg - östgötarnas heliga berg med sin oerhörda rikedom av växter och djur, en ark för natur och kultur, Tåkern - Nordeuropas förnämsta fågelsjö med ett rikt växtliv dessutom, Vättern - det stora vattnet med sin friskhet och vågade stränder, Slätten med sin vida horisont och höga himmel, Skogsbygen - Holaveden med sin vilda rikedom och sen: Mellanskogsbygden med en av Sveriges förnämsta jordbruksbygder när det kommer till småskalig rikedom av ängar och hagmarker. Stava vid Vättern.


Morgondimma över Ombergs södra branter.Kanottur på Tåkern.Sveriges högsta träd, 50 m silvergran på Omberg.

Nu är det inte bara detta vi gillar. Jag tänkte på det häromdagen när Ulla och jag gjorde en liten resa i bygden.
Vi var sugna på nyfångad fisk och åkte till Borghamn vid Ombergs norra spets, där vi köpte nyrökt frifångad vätterlax vid lanthandeln. 
På vägen hem stannade vi till vid Alvastra och köpte färska ekologiska ägg i gårdsbutik och slutade med att köpa blommor vid Hästholmens trädgårdsodlingar - egna blomster från frö till frukt.
Allt nära och direkt ur producentledet. Det är kvalitet det!När vi gick tillbaka till bilen vid Hästholmen flög trehundra gräsänder upp ur viken. En havsörn kom över skären på jakt. Det var en gammal örn, med ljus rygg och kritvit stjärt. Men hängande ben och kupiga vingar fällde den över flyende fåglar i en mäktig syn som jag skissade på plats med papper och penna jag hade tillhands.Lite mer bearbetad är denna akvarell.

Vilken bygd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar