lördag 18 januari 2025

18 januari - Klöka beten och skatsamlingar

Alldeles nyss, kl 16.35, då jag klev ut i aftonljuset för en skrivarsväng i ateljén, kom två grågäss på kacklande insträck över mig med riktning mot norr och Tåkern. De var de första för säsongen. Adam, som jag samtalade med under eftermiddagen när han ringmärkte vid Holmenstugan, hade inte sett några ännu, men vi var överens om att det säkert inte skulle komma att dröja mer än en dryg vecka innan det var dags, om vårvärmen skulle stå sig. Nu är de första redan här - alldeles för tidigt som vanligt.

Min ambition med återbesöket i ateljén, fastän lördagskväll, är att berätta om en intressant iakttagelse från eftermiddagens runda över Omberg och Tåkern. Det handlar om skator.


Skata, akvarell från tidigare.

Vid stranden i Väversundaviken räknade jag till 15 skator som hoppade omkring tillsammans och födosökte i det fuktiga betet. De var alla strängt upptagna med något plockande i gräset vid kanten av smältvattenspölar. Det var ju en ovanligt stor ansamling skator, tänkte jag, och funderade på vad som stod på menyn.

När jag en stund senare körde förbi beteshagarna vid Dags mosse nedanför Omberg såg jag återigen skator i tät flock. Jag räknade även dessa så gott det gick och fick det till minst 35 fåglar; ett ovanligt stort sällskap och enligt min åsikt en riktigt rar notering.

En stor skatsamling i klökt bete på Dags mosse den 18 januari 2025.

Gemensamt för de båda observationerna var att skatorna hade samlats på rika, s k klöka marker. (På lokalt Ödeshögsmål ett uttryck för rik o frodig jordmån/grästillväxt).

Min fundering i ämnet "Skatsamling" har lett mig fram till följande slutsats: 

Skatorna frossade troligen på larver av harkrankar och/eller hårmyggor. Båda dessa "stormyggor" lägger sina ägg i "klöka" gräsmarker där larverna, oftast i grupp eller t o m i väldiga aggregationer, äter sig fram genom organiskt material, svamphyfer och gräsens rotsystem. Massuppträdandet är väl känt och omskrivet. 


Harkranklarver, stora och feta. Akvarell.

Hårmyggornas larver lever ofta i väldiga sällskap. Akvarell.

Det överraskande och häftiga smältvattnet under veckan har tvingat fram larverna ur sina gömmen. Skatorna har bjudits in till kalas. Skator är oftast parlevande ensamvargar men om rikedom av föda plötsligt står till buds kan de snabbt samlas till rejält festande. De har superkoll på varandra över revirgränser och budkavlen går genom landskapet blixtsnabbt så fort något viktigt händer.

Detta är min hypotes och jag känner att den kan vara alldeles sann. Har du en avvikande mening så hör gärna av dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar