måndag 22 april 2024

22 april - Vintern har tagit livtag om våren

Det är kallt. Ulla rastar mig per bil; igår med en rundtur ner mot Tåkern. 

Fem grågåsgässlingar ser vi vid Väversunda dike. De små ungarna upplever jag som runda, gula bollar med en mörk kärna. Snart grånar de och blir långhalsade och gängliga, men just nu, som nykläckta är de ännu "sockersöta" små praliner.

Ett stort gäng sädesärlor söker föda i svämvattnet på uppsidan av vägen. Jag uppskattar antalet till 50 individer, men då finns där några ängspiplärkor med i totalen.


En ärla sitter på vägen och vill inte flytta sig för bilen. Hopkurad och frusen blir hon kvar där nästan in i döden. Det är tufft för insektsätarna dessa dagar med minusgrader och kall Nordan. Ändå värre är det för de första tropikflyttarna som redan har anlänt: buskskvätta som jag noterade för några dagar sedan, svartvit flugsnappare, lövsångare, rödstjärt och flera andra.

Ramstads mossvarta åkrar ligger i blöt. Den snö som senast kom, hemma i Ödeshög runt 15 cm, har smält men inte runnit undan. Små sjöar har bildats överallt.

I vätan finns skrattmåsarna. Här håller upp emot tusen individer hov, varav kanske en tredjedel är ungfåglar med bruna inslag i fjäderdräkten eller total eller partiell avsaknad av typisk chokladhätta. De vuxna borde vara på sina häckningsöar, men där har de inget att hämta just nu. 


Ramstads åkrar står under vatten.

För att finna näring trampar de istället idogt runt i den gyttjiga blötan, står med uppresta halsar och något sänkta vingar och näbben neråtriktad, i vattnet där fötterna går som pedaler, snabbt upp och ner, så att bottenslammet virvlar upp till ytan varvid fåglarna hela tiden pickar i sig av det som kommer upp av ätbart: frön, småmaskar, hoppstjärtar och annat.


Överallt trampar skrattmåsarna runt i vattnet på jakt efter något ätbart.

Våren har gått i stå och idag när jag skriver är vantar och mössa ett måste. Gles yrsnö virvlar i luften utanför ateljén. Usch!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar