Rullgardinen åker upp, sängvärmen har gjort sitt och jag tittar ut över trädgården. Ingen snö är kvar. I rabatten där nere anar jag gult från vintergäck och snödropparnas små ruggar, som blänker mot bar jord. Pilfinkarnas tjatter från schersminen hörs genom rutan. Det är tidig vår - två veckor före normaltid, den alldeles nya normaltiden, säger Åsa på SMHI.
- Det blåser rejält idag, säger jag till Ulla, men det är nästan lite solljus mellan molnen.
En grå fågel med vita vingband glider snabbt förbi på stela vingar. Den kommer från grannens trädgårdslönn och försvinner in i äppelträdets mörka ris. Med sömnens ännu omornade ögon förstår jag först inte vad det är. Fågeln är ju större än trädgårdens sparvar. När den breder ut stjärten vid landning, lyser det knallgult i änden. Aha!
Blicken löper bakåt, upp till lönnens grenverk. Där sitter svaret i form av ett gäng sidensvansar. Jag har inte sett några sedan förra året, någon gång i november eller december och blir därför överraskad.
- Det sitter sidensvansar i grannens träd, meddelar jag hustrun, ännu i sängen. Så märkligt! Maten är ju slut, inga äpplen, inga rönnbär, inga häckoxbär ... ingenting finns väl att äta.
Snart dalar de ned mot vårt äppleträd, den ene efter den andre. Allesammans försvinner till slut in i apelns grenkratt där de bökar runt efter något.
Då förstår jag äntligen. Det är mina mistlar som lockar. De är ute efter mistelbären. Men hur har de kunnat finna dem. Så ynka, lokalt och så dolt som varan erbjuds.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar