torsdag 13 juni 2019

13 juni - Uppföljning av nattsångartur vid Tåkern


Det har varit en hel del övrigt den senaste veckan och lite dåligt med tid för bloggskriverier, men här kommer ändå en uppföljning av den nedan annonserade nattsångarturen vid Tåkern om kvällen den 7 juni.

Det blev tyvärr lite magert utfall på fågelaktiviteten beroende på vädret, som bestod av ökande frisk vind, lite regn och mulen himmel. Natten innan, då jag och Ulla var ute för en sista rekognonseringsrunda var dettas motsats: en fantastisk afton med 20 graders nattvärme, absolut vindstillhet och vacker himmel.

Så kan det bli. Det finns nog inget som är svårare att träffa rätt på när det gäller naturguidning än vädret som blir som det blir och därefter följande utfall. Men detta vet man sen tidigare å andra sidan och man hoppas alltid att publiken också förstår

Ändå kom drygt tjugo personer från olika delar av landet för att deltaga och tålmodigheten och positivismen var slående god mellan hutterskakningar, regnblöta och hårda vindbyar.

Vi fick trpts allt till sist höra näktergal, en avlägsen gräshoppsångare, en till slut ganska välvilligt inställd kärrsångare, en rörsångare, en loj sävsångare, tickande enkelbeckasiner, tutande rördrom samt en på avstånd svagt sjungande osynlig trastsångare.

Vi missade dock "väggen" av näktergalar, spelande vaktel, småfläckig sumphönas droppläte över maderna, tydliga gräshoppsångare, racet mellan kärrsångargrannar, nattskärra och vassångare.

Men vadå? ...

Här nedan följer lite skisser som vill förmedla lite känsla av en god nattsångarkväll. Gräshoppsångaren sjunger med en ihärdig ringande ton. 


Kärrsångare är en ekvilibristisk fantast men idel härmningar i sin repertoar.Näktergalarna kan bli nästan irriterande högljudda.


Lång där ute på maden visslar den småfläckiga sumphönan sitt "droppande" läte taktfast som en metronom.


Trastsångarna skorrar från vassen lång därute.


Vakteltuppen visslar trestavigt från vetefälten

2 kommentarer: