tisdag 12 januari 2016

12 januari - En vanlig vinterdag

.
Efter morgonens sociala fika på det lokala kondiset drar vi iväg ut över Tåkernbygden Lars och jag, att spana in naturläget inför den kommande köldperioden som mot kvällen är i antågande. Vi reser således iväg i tö och kommer åter efter tre timmar med köldnyp i nästippen och början till återfrusen stöpsnö.

Jag har gjort en akvarellstudie med miniatyrer över en del av dagens upplevelser. Allt är gjort ur mitt huvud och bygger på "interna" bildminnen.
Ändå är mycket annat inte redovisat: t ex två ringduvor i Hästholmen, knipspel även det i Hästholmen, några bergfinkar här och där samt Bengt Andersson på lärkjakt.


A.  En fjällvråk kommer in  i kikarfältet ryttlande över Väversundamaden. Den attackeras plötsligt av en varfågel som lyfter från en salixbuske, tar höjd över vasslandet och faktiskt till slut stressar iväg vråken genom sin envishet och efterhängsenhet.

B. Idag ser vi endast en ormvråk. Den glider iväg bort från oss vid Gottorp och jag fångar den från aktern i min skiss.

C. Vi besöker Naturum Tåkern helt kort för ett samtal med personalen om vår förestående isvandring (31 januari kl 11.00). 
En kort promenad ut över isen blir besvärlig och aningen osäker. Regnet och tövädret de senaste dagarna har nämligen gjort isen sjöblöt och stöpig. Mina kängor suger vatten. 
En skäggmes hinner vi se på långt håll, en hona som födosöker i vassvipporna, innan vi vänder åter upp på "torra" land.

D. Vid Holmens gård ser vi flera bofinkar vid fågelmatningen. Jag tror att jag sett övervintrande bofinkar i detta område runt Dags mosse de senaste tio åren i sträck. Ändå en ganska "modern" företeelse som aldrig upplevdes i min ungdom.

E. Hemma vid fågelbordet i Ödeshög, när vi äter nylagad spagetti och köttfärssås som hustru Ulla bjuder på efter avslutad odyssé, konstaterar vi att stararna är kvar som utlovat. Tre stycken den här gången. De upplevdes heller garanterat aldrig under min ungdom.

F. En flock gråsiskor furagerar på vinterståndarna längs vägen över Dags mosse.

G och H. Vi spanar länge resultatlöst efter den berglärka som Camilla upptäckte och fotograferade vid Ramstadsbron vid Tåkern igår. Långt därute på åkern rinner en flock snösparvar omkring på osynliga ben mellan stråtuvorna. Vi räknar dem till minst ett tiotal och vi hoppas och tror att berglärkan också finns kvar därute tillsammans med dem men hållet är för långt för våra prismor.
När vi senare vänder tillbaka hittar vi berglärkan bland snösparvarna till slut, och efter att vi har visat oändligt tålamod kommer hela flocken samlat flygande rakt mot oss och landar på vägen endast tjugo meter bakom bilden. Berglärkan är med! Snyggt jobbat!
Jag kan inte låta bli att spekulera över om det möjligen kan vara samma individ som återkommit från förra årets övervintring på samma plats. (Se länk nedan).

http://naturligdagbok.blogspot.com/2015/02/6-februari-besok-av-berglarka.html


Berglärka 6 februari 2015 vid Holmen/Ramstad, Tåkern

I. I Ombergslidsdiket vid Väversunda står ett djurspår skrivet i stöpsnön. Det kommer från Ombergshållet och leder rakt in i och igenom kulverttrumman under vägen och fortsätter ut mot Tåkerns vass. Spårstämplarna är brett ansatta, ett ganska kortbent djur alltså och på några platser finns en antydan till parvis ansatta spårstämplar.
Det är emellertid alldeles för kraftigt för minkspår, återstår alltså utter att spekulera om. Men därmed är det nog för tillfället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar