fredag 26 juni 2015

26 juni - Resan till Krakow I - Staden

.
Vi är just hemkomna från en fyra dagars resa till Krakow. Den blev på många skilda sätt mycket upplevelserik och till stora delar också väldigt plågsam. Detta tänker jag återkomma till i ett senare avsnitt.

Vi for med tåg till Köpenhamn och därifrån via direkt flyg till den gamla kulturstaden.



I följande första avsnitt kommer jag att visa ett trettiotal bilder från själva staden Krakow och därmed mycket kort informera om dess intressanta historia och sevärdheter.

Vädret var som gjort för strövtåg och upplevelser, svalt och något småregnigt, vilket var överraskande ovanligt för södra Polen så här efter midsommar, men vi hade förberett oss väl.



Vi är på väg ut för en första rekognonserande promenad från vårt hotell, Alexander II. Bortom buskridån gick den hårt trafikerade järnvägen förbi med hiskeligt dunkande från järnvägsskarvar.


Runt den gamla stadskärnan löpte förr en mur vilken numera i stort sett är borta. Kvar finns endast tre torn och och en originalport.


Här är en annorlunda "dekorering" av den gamla stadsmuren. 


Utanför porten finns ett runt försvarstorn, idag ett museum, som emellertid var stängt för tillfället.
Runt hela stadsmuren löpte förr också en vallgrav som numera är borta. På dess plats finns idag istället ett grönskande stadsomfattande parkområde med gamla träd såsom lönnar, lindar och avenbok samt vackra blomsterplanteringar, lekparker och vindlande gångstigar; en väldig lunga för den tättbyggda staden.


Staden ligger vid en krök av den stora floden Wisla, vilken så småningom mynnar i Östersjön. (Namnet uttalas "Viswa, ty över l:et i namnet finns egentligen ett litet tvästreck som ger detta uttal). Floden är i sitt lopp omgiven av höga vallar som ska förhindra översvämning av Krakow och intilliggande landskap vid ofta återkommande högvatten.


I Krakow finns över 140 kyrkor. Polen är ett katolskt och mycket religiöst land, vilket man tydligt märker.


Jag har väl aldrig sett så mycket guld som i den pampiga och stora "Kristi Kropps kyrka". Överdådigt, ja nästan övermäktigt bländande var intrycket.


Mitt i den gamla staden, "Stare Miasto", ligger den gamla saluhallen för tyger och kläden, "Sukiennice". Ett pulserande folkliv med marknadsstånd, gatuartister, blomsterförsäljare, hästdroskor och duvor huserar här. Men dagen då jag tog fotot ovan rådde regn och relativ tomhet. Någon dag senare, när värmande sol äntligen tittade fram genom molnen, fick vi emellertid se vad platsen verkligen gick för. Härligt!


Vackra ekipage bjöd in oss till sightseeing men vädret gjorde att vi föredrag den elbildrivna droskan.
Vår guide Daniel bjöd oss på en mycket intressant och givande åktur under två timmar till stadens alla sevärdheter och historiskt intressanta platser. 


Mellan de på svenska förinspelade avsnitten fyllde Daniel på rikligt med information på god engelska. Turistiskt visst, men värt varenda sloty.


Hus av patricierkaraktär i olika standard kantar gatorna. 
Krakow skonades från Andra Världskrigets bombmatttor och har en lång kontinuitet med många olika slags arkitektoniska inslag 



Krakow är således en gammal storstad, faktiskt en gång för länge sedan även Polens huvudstad. Idag bor här ca 800 000 personer. 
Tät trafik, spårvagnar och höga och tätt anlagda huskroppar ger staden ett tungt intryck. Vi noterade ett vänligt trafikklimat, där gående nästan utan undantag lämnas företräde. 



Många av husen är i sämre skick. Vår guide Daniel berättar om olösta ägarproblem efter krigets judeförföljelser och illegala annekteringar.



Flera nyskapande arkitektoniska inslag kan också hittas.



Jag gillar att leta efter detaljer. Här en gammal port mot gatan.



Och här en något sunkigare port på en bakgata.



De polska priserna är för en svensk väldigt förmånliga och man känner gott att man kan unna sig både god mat och dricka.



Här på hörnet, där studenterna trängs, trivdes också vi. Priserna var på basnivå och maten superb och en god polsk öl är ju heller aldrig fel att inmundiga.



Detaljerna i detta gamla utskänkningsställe talar för sig själva.

I södra delen på en höjd vid floden ligger Wavel, den gamla stadsborgen, Slottet. 
Jag märker nu att jag egendomligt nog aldrig tog något foto här.

I anslutning till den gamla stadskärnan mot söder finns en stadsdel "Kasimiertz" som i historiens början var en intilliggande tvillingstad skapad av kungen Kasimir. Denna del av dagens Krakow är ett måste att besöka som turist, inte minst av historiska och moraliska skäl.

I dess västra del bodde företrädesvis kristna och i den östra till för dryga 75 år sedan ungefär 75 000 judiska innevånare. 



I det centralt belägna gamla judiska badhuset brusar ingen vattenlek längre, idag inrymmer huset istället en restaurang.
Kasmiertz är nämligen numera, alldeles ofattbart, helt tömt på judar och deras gamla kultur. Före kriget bodde de alla här i harmoni med kristna, men idag finns blott ca 500 kvar, eller snarare tillbakaflyttade individer. Nazisterna drev först bort dem och mördade dem sedan samtliga.



Krakow skonades från bomber under Andra Världskriget, men nazisterna skonade inte judarna eller alla deras synagogor.


Idag finns endast fyra synagogor kvar från före kriget eftersom de användes av nazisterna till stall och förrådsbyggnader.


Flera judiska byggnader och kyrkogårdar jämnades med marken när befolkningen drevs bort men här har man efteråt byggt upp en lokal "klagomur" på plats av rester från de gamla gravstenarna; en påminnelse om de ohyggliga fasor som rådde i staden från 1939 - 1945.


Ett av de gamla husen som stod runt torget i Kasimiertz överlevde eländet och fick spela en huvudroll under spelfilmen "Schindlers list", då den under inspelningen kom att föreställa Gestapos högkvarter.
Här inryms idag flera restauranger och lokaler med judisk karaktär.


Innanför dessa murar med symbolik av judiska gravstenar, för att avskräcka och inpränta rädsla och fruktan, inhystes judarna i Kasimiertz och för övrigt även en hel del av lokala motståndsmän, och intellektuella av polsk härkomst. Här skulle de förvaras inför den "slutgiltiga lösningen"
Efter att ha drivits bort från sina hem kom nämligen två Getton att skapas här i dessa stadsdelar på andra sidan floden Wisla. Upp emot 70 000 människor trängdes ihop under fruktansvärd rädsla, ångest, nöd och förnedring.


Mitt i området finns det gamla torget. Här har en konstinstallation med "stolar"skapats för att påminna om allt det fruktansvärda som gjordes mot människor av nazisterna på platsen.


Inte långt härifrån ligger Oskar Schindlers Emaljfabrik.
Oskar Schindler som var av tjeckisk härkomst var från början en klar nazistvän som via annektering kom över en fungerande fabrik för tillverkning av varor åt den tyska armén. När han till slut insåg nazisternas illdåd mot judar svängde han över och han och hans fru tillsammans herr Stern av judisk börd med stor insikt och lokal kunskap, beslutade sig för att rädda intellektuella och "viktiga" judar från förintelsen genom att anställa dem och skydda dem från deportering.


Sålunda räddades många hundra människor undan en given död genom Schindlers försorg och om detta har Steven Spielburg gjort sin mycket berömda spelfilm "Schindlers list"som bygger på en bok och alltså utgår från och är inspelad på plats i Krakow, där allt verkligen hände.


De människor som inte kom undan, och det var alltså det helt övervägande flertalet när Getto 1 och 2 i Krakow likviderades 1942, fördes samtliga bort via järnväg till Auschwitz just från den plats ovan där bilden är tagen.
I stort sett ingen kom levande tillbaka. Mer än 1 miljon människor mördades bara i Auschwitz och till detta kommer jag att återkomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar