lördag 19 augusti 2023

19 augusti - Svart guld

Jag besökte ett gammalt känt ställe igår eftermiddag för att se om där fanns någon svart trumpetsvamp att finna. Det är minsann inte varje år jag varit där men jag blev triggad häromsistens att göra ett återbesök för att "bevaka mina intressen", nu när nederbörden vattnat så gynnsamt och troligheten därmed öppnat upp.

Jag minns exakt från förr under vilken hasselbuske det var som svampen brukade stå mest rikligt och jag tar vägen dit först. Är det så, blir det är mödan värt att ta sig vidare i området. Det finns många hasselbuskar även om inte alla bjuder till. Jag undrar vad det är som styr?

Jomen, där står några små buketter av svart trumpetsvamp precis som jag hoppats. Ergo, det är läge att söka vidare.

Det är inte bara svampen som vaknat till liv efter regnen. Mängder av "mördarsniglar" har intagit området. Överallt är de och alla är de fullvuxna, stora och kärlekskranka. 

"Kärlekshjulet".

Ett tiotal kopulerande par ser jag. Det är förstås vackert på ett eteriskt sätt men jag gläds minsann inte.

Några kantareller finner jag och en sen finluden stensopp. De hamnar förstås i hinken. Däremot lämnar jag ett stort gäng fina riskor som jag är osäker på. Jag smakar på trattkanten och känner ingen skarphet, tänker att de kan tillhöra gruppen mandelriskor men jag är osäker eftersom doften pekar åt annat håll, kanske mot rävriska eller liknande; bäst att låta dem vara.

Men cirka fem liter svart trumpetsvamp får följa med hem till köket.

Två omgångar går till frysen och en liten andel gräddstuvar jag till kvällen för smakprov. Gudagott!


2 kommentarer:

  1. Svart trumpetsvamp tror jag inte jag sett, än mindre ätit🙂, fin svamputflykt du fick men "mördarsniglarna" kan man vara utan. Jag gjorde så fint med blommor i ett ovalt stålkärl hos dotter, ställde det bland stenar och fågelbad, snart var det nästan tomt, lyfte och där låg de. Satte lite nytt och strödde kaffesump runt om, ev kan det avskräcka lite sägs det.

    Stort grattis till ditt barnbarn också och lycka till i sporten.

    SvaraRadera
  2. Tack för varma hälsningar Monica. Du får leta efter svart trumpetsvamp under hassel och ek. En riktig delikatess!

    SvaraRadera