tisdag 28 mars 2017

28 mars - Innan regnet

.
Man säger just på radio att det förväntas bli regn framåt kvällen och jag finner det därför bäst att genast ge mig av på en sväng ner till Stugan för att få del av solen och vårkänslan innan dess. Jag vill ju försöka se min första snok därnere på komposten och möjligen även den första sädesärlan även om det nog är gränsläge mot för tidigt.

Nu blir det varken snok eller ärla men en hel del övrigt. Våren har tagit stora steg framåt från för en  vecka sedan när Ulla och jag vandrade i den sista blöta smältsnön vid Sverkerkapellet, lyssnade på bofinkens trevande premiärsång och såg några kortskaftade blåsippor sticka upp ur fjolårsgräset i sydbacken vid Gråtorp nära Ellen Keys Strand.Blommande hästhov


Blommande tibast på Omberg

Redan då började hästhov färga grusvägarnas dikeskanter i solgult och tibastens väldoftande blommor falnade mot vissenhet.Vårbruket hade börjat. Den första och dittills enda plogen var satt i jorden som dammade ängsligt torrt över Renstads åkrar men skrattmåsarna hade ännu inte anlänt som synes. 


Det har de idag, i mängder liksom traktorerna och plogarna på alla åkrar. 
Jag går längs vallen genom vassen ut till båtplatsen vid Stugan. Grågässen varnar och tranorna flyger, viporna voltar och spelar och bofinkarna sjunger för fullt medan rördromen tutar ute ur vassen.

De första videbuskarna har börjat blommar i soliga lägen och näst efter alen som "dammar" rejält står  almarna på tur och därefter hägg som nu skjuter gröna skott.Almknoppar


HäggknopparNu står allt det sköna på tur. Blåsipporna kommer att färga Omberg och om några dagar blott trippar sädesärlan på Stugans takås. Härliga vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar