måndag 30 juni 2025

30 juni - Örbackens kalkkärr i Mjölby

För en vecka sedan fick jag tillfälle till ett en timme kort besök i Örbackens kalkkärr norr om Mjölby. Hustrun var hos fys-terapeut medan jag skyndade mig fram och tillbaka för att precis hinna runt hela kärret på dess spänger. Låter stressat kanske men det var värt varje minut.

Friskt källvatten porlar fram ur Mjölbyterassens mäktiga glaciärlager av grus, sand och kalkrik morän och väter löten med ständig fukt och trots en besvärlig torrvår är kärret oerhört rikt på rara blomster, orkideer inte minst.

En fotokavalkad på några av Örbackens fina växter följer här. Det blir allt jag hinner med för tillfället.


Flugblomster. Jag har nog aldrig någon gång tidigare eller någonstans sett så många exemplar av denna härliga orkidé. Från halvdecimetern höga till nära nog halvmetern. Precis överallt!


Fläcknycklarna är väldig många och väldigt varierande i form, storlek och färg. De flesta tillhör underarten Jungfru Marie nycklar.


Honungsblomster är en sällsynthet i kärret. Den trivs bäst på de förhöjda slänterna och uppe på små gräsiga kullar, inte i blötan. Jag räknade in ungefär 30 exemplar, inte fler och många av dem var väldigt taniga och små. Inget bra år för denna art. Jag tror det är den ljusgulgröna färgen som gett namnet på denna sällsynta orkidé.


Svarthö är en riktig raritet. Det är den högarktiska fjällväxten som blivit kvar på några få platser i Östergötland som en unik relikt. 


Vaxnycklar är en vit orkidé som är reslig och storvuxen. I Örbacken är den rikt representerad och vacker som få.


Tre av Örbackens olika"nyckel"-orkidéer finner du på bilden. Saknas gör bara ängsnycklar som också finns här. Men jag fann faktiskt bara en enda ängsnyckel på min promenad runt kärret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar