onsdag 31 mars 2010
31 mars - Inget aprilskämt
31 mars - Sångsvan och lodjur
måndag 29 mars 2010
29 mars - Variation
söndag 28 mars 2010
28 mars - En dag fylld av hemmajobb.
fredag 26 mars 2010
26 mars - Fredlös som en råka
torsdag 25 mars 2010
25 mars - Kondenserad vår
.
onsdag 24 mars 2010
24 mars - Aperier
.
.
.
.
24 mars - Ett år med bloggen Naturlig dagbok
23 mars - Uppföljning av råkorna i Vadstena
måndag 22 mars 2010
22 mars - Med tidningen Corren hos Vadstenas råkor
22 mars - Vårdagjämning
lördag 20 mars 2010
20 mars - Naturfilmaren Johan Karlsson och lite om nötskrikans sång
En västlig lätt vårbris drar genom skogen som susar till svar, vattnet porlar och kluckar och ån har breddat sig de senaste dagarna. En isbrygga över vattnet, använd av råddjur och räv, bär inte längre. Och vi bestämmer oss för att stanna på den här sidan det svarta vattnet.
.
En nötskrika börjar sjunga. Nötskrikans sång är minst sagt annorlunda. Med kluck, visslingar, hackande stackatto, glidningar, joddlingar, skrik, skrän och jamanden blir det en varierad och pauserad anrättning som är annorlunda det mesta av fågelsång, dessutom sällan uppmärksammad, skulle jag tro, även av ornitologer.
"Det låter som om vi är i tropikerna", säger Johan.
fredag 19 mars 2010
19 mars - Forsärla
19 mars - Vårsprång
Grågäss
torsdag 18 mars 2010
18 mars - Bluffen!
Klicka gärna på bilden för att studera bondfångeriet närmare.
Jag kände till att den var på väg. Fakturan om rengöringsmedel. Andra företagare har berättat för mig om den och om sin undran över vad det egentligen är för något som de har beställt. Så jag var beredd idag då jag öppnade posten.
Bluffen var väntad!
På baksidan av utskicket står det finstilt om "Ett vårerbjudande", det som berättar att det hela inte alls är någon faktura fast det ser så ut, vilket också troligen upphäver åtalsmöjligheten. Men, tänk att man alltid måste vara så vaksam mot somliga människors fräckhet och förslagenhet.
Jag har gått på en mina tidigare, för något år sedan om värdelösa kataloguppgifter, och jag lovade mig själv den gången, att det aldrig ska få hända igen. Men man vet aldrig. Vaksamheten kan ta en ledig dag och då är man fast igen - i ett gammalt "hederligt" bondfångeri av modern tappning.
.
onsdag 17 mars 2010
17 mars - Tillrättaläggande om rådjursdöd
17 mars - Vipor
17 mars - Svarta fåglar
17 mars - Inställt
tisdag 16 mars 2010
16 mars - Fladdermus
Men då kan det också gå på detta viset. (Sensmoral från en Besserwisser).
söndag 14 mars 2010
14 mars - På vårvinterbesök i Tåkerns vass
Jag reder mig ett bo i vassen.
.
Vid en läkant i söderläge viker jag till en bädd som skyddar mot snötäckets underkyla. Där lägger jag mig ner, tillbakalutat och ombonat och blundar och försvinner från världens bekymmer. Det är så oerhört tyst och fridfullt, inte ett mänskligt ljud över huvud taget, allt jag hör är vassrörens rassel i den mjuka nordvästvinden och små subtila pipanden som jag först undrar över innan jag inser att de kommer från min egen andning. .
Över himlen vandrar korparnas läten: skorr, klang och smack. Ständigt dessa korpar över vinterns slättsjö på nära eller milsvitt avstånd, genomträngande och ekande mot berget.
Jag tror jag somnar en stund i stillheten. Solen värmer slutligen mina ögonlock och färgar ljuset blodrött. I glipan lyser himlen bländande turkost. Just då jag tittar upp igen passerar fladdret av en lärka. Moltyst, sökande barmark som inte finns beskriver fågeln en båge bort mot det blå berget och suddas bort av avståndet igen.
Men nya lärkor anländer efterhand, de kommer en och en, penetrerande vinterlandskapet med spejande ögon och subtila läten, tonlöst rullande och skorrande, vilka kräver erfarenhet för att uppfattas och tolkas som vårtecken.
.
Jag har skidor på fötterna.
.
Det är smala längdåkningsskidor med orangesvarta spännskor. Jag köpte setet en vinter för femton år sedan och på ett rack i garagetaket har de legat sen dess. Skorna var tillplattade och dammiga. Jag hittade dem under bråten till slut. .
Nu stapplar jag fram i Renstads vasskanal rakt ut från Stugan, genom vassbältet på isigt nattfryst och glänsande snögolv där endast rävarna gått framför mig. Det var länge sedan och jag har svårt med balansen. Skidorna skär ner åt höger och vänster och flera gångar är det stålstavarna som räddar mig från fall. Jag känner mig som den snart pensionerade nybörjare jag faktiskt är. .
Mina axlar får bära mycket av ansvaret när benen sviktar och jag tänker på alla oerfarna som vågar Vasaloppet och sänder beundrande tankar till elitskidåkarnas framfart i det nyligen avslutade vinterOS. Hur kan de? .
Vassen mognar nu på vårvintern.
.
Vipporna försilvras av tusentals hårpenslar som ska bära iväg de små fröna i vinddraget. Aldrig ser vassen mjukare och skönare ut än så här.
Jag finner mycket överraskande och positivt flera flockar av skäggmes. Jag som trodde det var över. Fåglarna verkar vara i fin form och fröbordet är dukat.
Men av andra tättingar är det tomt och tyst. Inte en enda blåmes eller sävsparv noterar jag. Det har varit en svidande vinter för många arter men som sagt, känner jag enorm glädje över skäggmesarnas tålighet. Det bådar verkligen gott för framtiden. Ännu en nålsögevinter har snart passerats, anpassningen förstärks och genbasen härdas.
Jolsterns frukter är mjuka.
.
Tåkerns vassbälte är ett av de största i Europa, och bjuder som alltid på spännande upplevelser: vasspindlar som trevar sig fram över snötäcket, varfågelns skafferi med ett upphängt sorkskinn, en fjäderhög av skäggmes, där blåhöken - den som jag ser segla därborta i soldiset är orsaken.
Jag kittlas av de mjuka och hårade fröna från jolster, vass och smalkaveldun, tre skilda arter växter, som har den gemensamma fröspridningsstrategin, att under vintern hålla hårt i sin avkomma ända tills vårvindarna erbjuds möjligheten att stå för en avgörande insats.
Allt detta har jag nära. Alldeles runt hörnet. Med ständig variation är Tåkerns vass en rikedomskälla att ösa ur.
.
lördag 13 mars 2010
13 mars - Vattnets färg
fredag 12 mars 2010
12 mars - Inne ute
onsdag 10 mars 2010
10 mars - Föredrag Indonesien
Några av de ca 20 personer som var på plats.
..
10 mars - Svinn
tisdag 9 mars 2010
9 mars - Föredrag "Mitt liv"
måndag 8 mars 2010
8 mars - Vätteris
Jag har tänkt känna lite på isen. Det verkar ju nu som att hela Vättern faktiskt ligger; men ändå. Andra har tänkt samma sak. Jag följer spåren som går ut längs stranden längs den vackra iskanten. Det glittrar och droppar. Solen kastar reflexer mot mina ögon från iskanter och vattenpussar. Färgen går från grått till turkos. Det är vackert och ljust så mina ögon tåras.
Jag har som mål att försöka komma ut till grottorna: Rödgavel och Fläskahålet. Jag vet att andra har varit där alldeles nyss. Men de var bättre utrustade.
Jag vandrar visserligen med broddar på fötterna, isdubbar runt halsen och luftig ryggsäck på ryggen men saknar ispik och jag vågar mig aldrig längre fram än till udden där borta efter inte mer än knappt hundra meters långsam promenad. Där är isen blöt och något sänkt. Råkar och drag är svarta som vattnet. Nyis och omfryst is. Jag är försiktig och stannar. Jag tänker inte ens tanken att ta mig vidare; inte ensam och utan adekvat utrustning!
Här tar min vandring slut idag. Jag är inte tillräckligt bra utrustad för att treva mig vidare över svartnande, nylagda isråkar, för att våga ta steget ut till Ombergs grottor.
Jag vet att några redan har varit där, men då med bättre förberedelser.
Men snart hoppas jag det blir min tur igen. På allvar. Det var fjorton år sedan senast.
8 mars - Rådjur
8 mars - Rödhake bland annat
Övervintrande rödhake i Gränna
- Vad är det där för fågel, sa Rolf då vi stannade till i Gränna för att släppa av Bengt efter seriespelet i boule i Jönköping i söndags. Är det inte en rödhake?
.
- Jovisst, säger Bengt, den har vi haft här övervintrande hela vintern, i blomsterlådan och vid fågelbordet.
.
Så har också jag, denna vinter sett övervintrande rödhake, och just som jag skriver detta kommer jag ihåg att jag faktiskt såg en rödhake i december vid småbåtshamnens stugområde vid Stångån, Linköping.
Den här rödhaken i Gränna, ser ut att må gott. Den sitter högt uppe i grenverket mitt i solen och gonar sig, putsar sig på vingen och spanar runt, rund och vacker.
.
I Ödeshög har jag fått rappporter om ytterligare några rödhakar och också en svarthätta. Trots en hård vinter verkar det kunna gå bra ändå i enstaka fall för dessa nya övervintrare att klara loppet, men då är de förstås beroende av hjälpsamma människor.