måndag 10 augusti 2020

10 augusti - Skönheter i skuggan

.

Varje år vid den här tiden på året ägnar jag några timmar åt att leta upp några blommande exemplar av orkidén kal knipprot på Omberg. Det är nog den minst kända, eller snarare minst sedda, av Ombergs alla orkidéer. En riktig doldis, kan man med fog säga. Den är dessutom en verklig raritet med förekomst endast i våra allra sydligaste landskap samt Öland och Gotland. Förekomsten på Omberg, som är en av världens nordligaste är begränsad till ett tiotal lokaler på bergets södra halva och där växer den i mörkt skuggad bokskog.


Kal knipprot.

Om jag nu ägnar några timmar åt den här upplevelsen varje år, är det förstås intet mot vad min vän Lars Frölich gör. Han har sedan mitten av 1990-talet i stort sett utan avbrott inventerat Ombergs bestånd av kal knipprot, räknat varje funnet exemplar och bokfört i sin anteckningsbok. Där finns listan, att se för den som kommer åt, men tyvärr bara där. 


- Ja du vet, säger han, dator och sånt är inte för mig, men du får gärna rapportera till Artportalen. Jag har förstås omöjligt funnit varje enskilt exemplar, men jag har gjort på samma sätt varje år, så materialet är representativt.


Jag kikar i mappen och får lov att  ta foton av arbetetJag lovar Lars att förmedla det unika materialet till Artportalen.

- Jag börjar med vår gemensamma vandring idag, säger jag.


Bokslogen just här är planterad av Ombergs skogsskola för cirka 150 år sedan. Den har nu blivit en magnifikt utvuxen och vacker bokskog. 

Vi har just satt oss med fikat efter en vandring tillsammans i den dunkla bokskogen strax söder om Stocklycke vandrarhem. Lars hade varit här dagen innan och förberett sig lite i vanlig ordning. 

- Det var magert i år, säger han. Jag fann bara 13 stycken i går men med dem vi fann idag tillsammans kommer vi i varje fall upp i över tjugo exemplar. Det är inte det allra sämsta. 2013 hittade jag bara  5 stycken. Variationen i antal mellan åren är verkligen häpnadsväckande!

- Rekordåret är från 2000, säger Lars. Då räknade jag inte mindre än 1046 blommande kal knipprot. Ett alldeles överlägset rekord, följt av 1998 med 382 exemplar och 2004 med 332.


Kal knipprot i sol.

Kal knipprot har inget anslående yttre, jämfört med många andra i familjen, men den är ändå vacker i sin enkelhet och smyger man nära och kikar in i blomman finner man skönhet i orkidéblommans alla små detaljer.


Samma exemplar av kal knipprot som ovan men nu i mer normal skugga.

År 2011 skrev jag om Lars Frölich`s arbete med kal knipprot på Omberg. Läs här! 


Nästrot, överblommad och i frukt.

När vi nu ändå vandrade runt i Ombergs dunkla bokskogar passade vi på att ungefär räkna också den andra orkidén som trivs i skuggan. Den heter nästrot och är en saprofytisk varelse som bär med sig bara en aning av klorofyll för eget bruk och därför har gjort sig beroende av samarbete med svamphyfer i i förnans nedbrytningslager för att få tillräckligt med näring. 

Vi fann cirka 25 exemplar av nästrot. Inte dåligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar