Får jag rekommendera en tur på en strandäng vid Tåkern i veckan eller till helgen. Vackert väder med sol och värme kommer att råda. Orkanen Ida som för en dryg vecka sedan ställde till med stora problem i USA, drar nämligen upp kontinentalvärme över Sverige. Det är bara att njuta av skön september.
Rikedomen av härlig natur finns också den på plats, det är mycket som blommar fortfarande eller till och med som bäst just nu. Jag själv har vandrat på några av ängarna redan och i morgon blir det en ny tur, denna gång till Svanhals äng nära Naturum. Kanske ses vi där!
Överallt i luften kacklar grågässens flockar över huvudet. Nytt all time high för arten är makalösa 29 000 exemplar och när då samtidigt 8 900 rastande tranor nyss har räknats in, förstår man att man aldrig blir ensam vid sin promenad. (Siffrorna är från Tåkerns fältstations räkning igår, den 5 september. se länk).
Tranparen med sina ungar, max två men oftast en, om ens det, är uppe och flygtränar varje solig dag nu i början av september. Familjen stiger i termiken till hög höjd under ljudliga kontaktrop och landar åter efter en kvart för rast och vila. Om ungefär en månad måste ungarna vara klara att orka med flytten söderut till Spanien. Det gäller att ligga i!
På strandängar med högre gräs hör man nu hela tiden ett fint knäppande, upprepat med någon sekunds mellanrum. Lätet är mycket försynt och subtilt och ska sanningen fram måste jag nästan luta örat ända intill virtuosen - spelande kärrgräshoppa, som är en av våra större arter, vacker i gulgrön stass med röda lår.
Orkidéerna har gjort sitt men står ståtligt kvar i långt gången grocess. Ängsnycklarnas höstståndare är färgade i gulbrunröda nyanser ...
... medan kärrknipproten svartnar alltmer som hösten fortskrider.
Ängsväddens tid är inne. Jag har nog aldrig sett en rikare blomning av denna trevliga växt än just nu på några av Tåkerns strandängar. Faktiskt är vissa partier helt färgade i en nyans av blått.
Ängsväddens blomstermattor drar insekter - blomflugor, bin och fjärilar i mängd.
Slåtterblomman är en skönhet i sin vita dräkt och får nog mången besökare att fundera ett par varv extra. Böj dig ner och dofta!
Den här majvivan har visst fått spatt. Den har irrat bort sig rejält i kalendern.
Passa på att ta en sväng in i skuggans vegetation, där mognar mängder av i år välmatade blåhallon att läska sig med - Gotlänningarnas salmbär - finns rikligt också hos oss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar