fredag 1 maj 2020

1 maj - Tidig fågelunge bryder min hjärna

.
Det ligger en fågelunge på stigen vi vandrar. 
Vi går på Omberg från Stocklycke mot Mörkahålkärret och alldeles innan Mörkahåldammen ligger den där, på rygg, liten, kall och stendöd.
Det hände igår den sista april och detta tidiga datum föranleder en djupare reflektion än annars, ty inte många fåglar har nyutflugna ungar så dags på året.



Ungen är inte så stor, känns ganska liten, kanske 7-8 cm i längd och där den ligger går undersidan i granskogsdunklets sparsamma ljus i en svagt gulaktig ton. Så tidig och så liten, tänker jag och tror först blåmes men förstår i samma stund att det är omöjligt. Men vad är det då? 



Jag vänder på den och ser två markanta vingband. Då fattar jag att detta är något helt annat. Vilka fåglar har ungar denna tid på året? Korsnäbbar och grönsiska är kända för tidiga häckningar där barrträdsfrön intar menyns första plats.

Aha, tänker jag nu. Det är en grönsiska! Så har jag bestämt mig och lämnar ungen åt sitt öde på stigen och går vidare efter fotograferingen.

Nu, hemma vid datorn och med litteratur tillgänglig börjar jag tvivla på min preliminära artbestämning eftersom jag inser att grönsiskan inte alls har två så tydliga vingband, som jag fick för mig i fält. Men hur är de med pullus?
Och sen ser jag på bilden att näbben är kraftig på något vis. 

Kan det ändå möjligen vara något annat. Kanske en bändelkorsnäbb. Tallbit torde ju vara borträknad tack vare storlek? Som korsnäbbar brukar, häckar bändlarna också tidigt när granfrö finns tillgängligt innan lärken tar vid.

"... 1926 häckade bändelkorsnäbbar under februari - maj i Tärna socken i Västerbotten" ((Kihlén) Rendahl 1957).

Nu är jag verkligen brydd och behöver hjälp och åsikter från fler håll, ty skulle det nu vara så att bändelkorsnäbb härmed har genomfört en häckning på Omberg är detta inte mindre än en stor sensation.
Jag får konsultera nätverken och sen återkommer jag. Nu håller vi tummarna!

Senare tillägg:
Jag har nu omhändertagit liket och det ligger i min frys för att sändas vidare till Riksmuseum är det tänkt. 
Jag har inte fått så många svar. Ornitologerna har legat lågt kanske för att de flesta också vara lite tvekande inför arten,
De förslag jag har fått är: stenknäck, bändelkorsnäbb, grönsiska och bofink.

Då jag såg kroppen igen slogs jag av hur liten den var. Jag mindes uppenbarligen inte riktigt rätt när jag angav kroppslängden till 7-8 cm. snarare var den bara 5 -6 cm. Detta sammantaget med det säsongsmässigt tidiga fyndet gör att jag nästan säkert kan säga att det är en unge av grönsiska, vilket också föreslogs av två personer.

Med detta får vi nöja oss tills vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar