torsdag 4 juli 2019

4 juli - Eksem av växter.

.
Jag fick ett meddelande från en vän häromdagen. Hon hade  arbetat med sina palsternackor på trädgårdslandet en vackert solig dag och meddelade att händerna och armarna efter en stund först fick rodnande och kliande/svidande utslag och därefter vätskefyllda blåsor.
Hon kollade upp det hela och fann att palsternacka kan ge upphov till exakt en sådan reaktion och sände därefter ut ett meddelande på nätet för att varna alla sina vänner.

Jag är inte efterklock, när jag nu säger att jag redan kände till fenomenet. Det kallas för en fototoxisk reaktion och beror på att saften från vissa växter reagerar med solljus/ultraviolett ljus och skapar en mycket besvärlig form av, ibland t o m farligt eksem eller snarare brännskada på huden. I besvärliga fall kan läkningsprocessen bli mycket långvarig med ärrbildning som följd. 
Ämnet som förorsakare reaktionen heter furanokumarin och finns i växtens alla delar.

Jag har tidigare i min blogg berättat om fenomenet som är mest känt genom den från Asien importerade och omskrivna jättelokan, som idag har en utrotningsetikett på sig. Varhelst denna växt dyker upp skall den förstöras är rekommendationen från naturvårdsverk och läkarvetenskap.



Egendomligt nog är det inte alls känt på samma sätt att även palsternacka, både i sin odlade och förvildade form bär på samma problem. Blasten är giftiga i kontakt med hud och solljus. Trots att arten är mycket mera spridd i landskapet, verkar de flesta inte känna till detta och informationen ut till samhället är i stort sett lika med noll. Varför?


Här i Östergötland kantas vägarna idag ibland av ridåer av förvildade palsternackor som man lätt känner igen genom att den "hundkäxliknande" växten bär gula blommor istället för vita.
När jag var ung fältbiolog fanns inte problemet. Den förvildade palternackan härtåg är nämligen endast ett par decennier gammalt och nyetablering pågår som bäst just nu överallt. Så pass upp!

Ännu mindre känt är nog att även blasten på morot kan ge samma reaktion om än i betydligt lindrigare form.
Ingen går helt säker i naturen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar