torsdag 4 april 2019

4 april - Åtgärder med "pilevallen"

.
Jag har berättat om den förr, min pilevall vid Stugan. Det är ungefär 6 år sedan som jag bröt skott från en gammal pil uppströms Disevidån. Dessa stack jag ner i det gyttjiga diket mellan gräs och åker framför huset under våren 
Vattensorkarna barkade det mesta efter hand som allt började grönska och sen tog rådjuren resten vid fejningen senare på sommaren, så av alla trettio telningarna jag satte klarade sig endast en enda.
Men detta räckte faktiskt.
Av denna enda lyckosamma pil har jag nämligen plockat kvistar efterhand och nu har jag drygt tio pilar i rad av varierande ålder längs hela grusvägen fram till huset alla klonade av denna individ.

Det är inte bästa slag av pilart som jag använt, den kortfibriga och ytterst sköra knäckepilen, men den fick duga eftersom jag improviserade lite hastigt påtänkt den där gången, men satans snabbt växer de i alla fall och den som nu är sex år gammal är redan snart en meter i omkrets vid brösthöjd.
Årsskotten har också en otrolig tillväxt, upp emot två meter eller mer och de tjocknar fort. Detta innebär att återkommande hamling måste ske och den utför jag vartannat år. 
Denna blir efterhand allt tuffare att ta hand om, så det var just det, vad som menas med jag. De senaste två gångerna har jag inte klarat mig utan nödvändig hjälp från goda vänner.
En skicklig och motorsågslicensierad Christer tillsammans med en stadig Lars vars goda bärhjälp har gjort projektet fortsatt möjligt.



Jag bjuder i gengäld på trädgårdsfika under arbetet och lunch på Väderstad Centralkrog efter avslutat  arbete och tillsammans har vi, i relativ lugn takt, det väldigt trevlig under tiden. och Tåkernlandskapet bjuder ju alltid till, som med årets första sädesärlor, brunhökar och enkelbeckasiner.



Christer hamlar en tvååring för första gången ...



... och Lars lastar upp på rishögen, där snokarna kan husera vidare.

Annars då. Jo scillan färgar gårdarnas gräsmattor i intensivt djupblått


... och nagelörten knypplar skira spetsar längs torrbackarnas solsidor.



Det är nog årets bästa tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar