torsdag 19 juli 2018

19 juli - Trips i mängd

.
-Vad är det för små svarta kryp som finns överallt i mängder just nu, frågar Solveig när vi stöter ihop i matvaruaffären.

Jag har fått frågan många gånger i sommar också från närmaste grannen hemma, som berättade om en rejäl invasion på sitt vitmålade hus häromveckan.
Överallt kröp de omkring, det var alldeles svart på väggen, så jag ringde faktiskt till Anticimex, sa han.

- De bits också, säger Solveig och visar upp små röda bett på armen. Usch! Och så kryper de in i mina tavlor på väggarna.



Även mina tavlor har fått bestående besök av trips och man undrar verkligen hur sjutton de kan ta sig in mellan glas och ram..

Det är trips förklarar jag. En insektsfamilj som tillhör familjen blåsfotingar, avlägset släkt med skinnbaggar, bärfisar  m m alltså. Och de gillar vackert väder och fortplantar sig väldigt framgångsrikt med tendens till massinvasion sådana här varma sommardagar.
Det finns nästan ett hundratal olika arter, några är växtätare medan en del suger i sig näring från andra kryp och ibland som nödlösning försöker ge sig på oss människor med små irriterande utslag som följd, precis som uthungrade nyckelpigor också kan göra under liknande betingelser.
Flera av arterna betraktas som skadedjur inom trädgårdsodling medan andra faktiskt gör nytta som pollinatörer eller som rovdjur på andra små skadedjur.

Får man små kliande bett där man aldrig noterar förörvaren, är det oftast trips som har varit framme när man plockar hallon eller blåbär till exempel. De är ju endast någon eller ett par millimeter stora och fastnar därför sällan i blickfånget.

- Jag har tittat på dem i luppen, fortsätter Solveig. De "flaxar" med sina små, håriga vingar och böjer upp bakkroppen.


En ca två mm lång trips i luppen. Notera de enkelt uppbyggda vingarna, inga membran, bara hår. De är dåliga flygare men så lätta att vinden för dem runt.

- Jo, men bits gör de med munnen, säger jag. Det sticks alltså inte.

Uppföljning från Facebook:

Maria: "Måste berätta att jag faktiskt hade 3 st innanför data skärmen".

Mitt svar: "Det här med att de tränger sig in i dataskärmar, mobiltelefoner och "paddor" är ett problem som uppmärksammats mycket de senaste åren. Det kan förorsaka nedsläckning och stopp, och det rekommenderas att man omedelbart stänger av apparaten vid upptäckt och att man lämnar in till rengöring".

Konstnärskollegan Iréne: Ja i år är det en invasion av dem. Jag har också fått in dem bakom glas o ram. Men det värsta är alla bett jag får av dem och jag tål inte betten. Så nu har jag varit hos doktorn och fått något att droppa på betten och sedan plåster på. Inte roligt! 
Tack Gebbe för att du talade om vad de heter. Jag kallar dem jordloppor för att de hoppar, men vet att de inte heter så.De tycker om allt som är ljust. För några år sedan när jag hade en akvarellkurs och vi satt ute på ett fält och skulle måla solrosor blev våra vita akvarellpappren alldeles prickiga av dessa små kryp.

Linda: Jag har inte sett någon i en tavla men i termometern i grillen. De fick nog hett om fötterna, kan jag tro. Rätt åt dem om de är sådana som bits!


2 kommentarer:

  1. Går det någonsin att få bort tripsen? Fått med dem på växter från Blomsterlandet.Just läst kommentarerna här och blir helt förskräckt! Bor i hyresrätt, där vi också har en fin innergård med planteringar av grönsaker och blommor. Fullt med trips i min pallkrage och bredvid.Har ställt ut mina krukväxter från lägenheten dit tidigare.Skulle behandlas med Terra Meem och att duscha enligt Blomsterlandet.Har inte börjat med det än.Sprids de till hela odlingen på innergården? Innanför dataskärmen och

    på tavlor. Hur ska det bli framöver för mej och alla andra i vår bostadsrättsförening? Det är ju så viktigt att själva odla våra grönsaker och blommor; t.ex. med stadsodlingar på många platser i vårt land.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack för din kommentar om trips. Med allt varmare somrar kommer dessa små insekter säkert att kännas av på olika sätt. Hörde för en tid sedan att man fick automat-röklarm i en industri upprepade gånger, som sedan visade sig vara täta svärmar av trips. I övrigt får vi stå ut; det är ju inte varje sommar vi får problem med tripsen. Naturen har sin gång och vi måste också anpassa oss till detta och det nya som sker.

    Gebbe

    SvaraRadera