tisdag 20 december 2011

20 december - Bändelkorsnäbb

.
Nästan varje dag, då jag varit hemma, har jag besökt flocken med bändelkorsnäbbar som jag upptäckte vid Södra Djurledet under Omberg vid Rv 50 för ett tag sedan. (Se nedan under den 12 december). Det gäller att njuta av upplevelsen medan den pågår. Sen kan det nämligen dröja många år igen innan man har dessa rara sibiriska gäster på besök i sitt "eget vardasrum".

Det är en s k invasion på gång i Sverige denna vinter. Det händer då och då och beror säkert på en lyckad fortplantning borta i Rysslands lärkskogar med eventuellt därpå följande fröbrist, vilket skapar ett allmänt "uttåg".
Flocken här vid Omberg är vad jag förstår en av de största som observerats i landet denna vinter - drygt 45 fåglar stor; det är inte lätt att räkna exakt.



Bändelkorsnäbb - här en utfärgad hane. (Akvarellen, eller snarare fotot av akvarellen, blev alldeles för brunt i tonen. Tänk dig det röda i fågeln mera mot hallonrött). Typisk för arten är de två breda vita vingbanden som gör den lätt att skilja från kusinen Mindre korsnäbb som är en "Ombergs egen produkt", specialiserad på grankottar.

Bändelkorsnäbbarna har varit mycket stationära hela tiden; i ett par mindre lärkträd som står alldeles vid vägkanten. Det är lätt att missa dem om man inte är observant; tystlåtet klänger de runt i det rödtonade grenverket på jakt efter kottarnas frön. Arten är nästan helt anpassad just till lärkträd.

Då och då ger sig flocken ut på en kort flygtur - oftast i samband med att en långtradare passerar, men snart landar de igen och fortsätter sitt näringsintag.

Bor du nu i närheten av Ödeshög, är intresserad av fåglar och läser detta, tycker jag att du ska passa på. Här finns nu en vacker och intressant upplevelse att vara med om. Ca 300 m norr om Alvastrakorset på Rv 50, vid det röda huset och den stora vägskylten, i den lilla gruppen av lärkträd alldeles vid viltstängslet är det som gäller.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar