fredag 6 augusti 2010

6 augusti - Nattfångst

.
Det lyser i natten. Vi vandrar på led fram mot detta ljus. Gizem och Nicklas som har pannlampor går först och Janne och jag följer efter så gott vi kan, halvt bländade och snubblande. Han och jag är bara inbjudna gäster i sammanhanget.
Då vi närmar oss möter puttrandet från en dieselgenerator som producerar ström till kvicksilverlampan framför det vita lakanet som är uppspänt på en strandäng vid Tåkern i syfte att fånga in insekter som dras till ljus ur mörkret.
.


Nicklas leder ett projekt för att dokumentera traktens nattfjärilar. Och därvidlag handlar det i huvudsak om arterna i grupperna: svärmare, spinnare, flyn och flertalet "stora" mätare.
Det är första gången som dessa djur inventeras vid sjön Tåkern någonsin, egendomligt nog, berättar Nicklas, som också är handledare på plats för Gizem Altan. Hon är inbjuden från universitetet i Adana i sydöstra Turkiet för att vidarutbilda sig samt gästforska i Sverige.
.
Gizem är den som får styra det hela på plats när vi kommer fram. Hon har dragit upp sin blåa huva som skydd för myggen och tagit fram flera burkar med bedövningsmedel.

Hon börjar insamlandet omedelbart. Snabbt och effektivt fångar hon in nattfjärilarna i burkarna där de bedövas och dör för senare preparering och artbestämning.
.
Nicklas passar samtidigt på att samla in nattsländor av alla sorter, Trichoptera, som det finns rikligt av i det skarpa ljuset.
.
- Jag sänder dem vidare till en forskarkollega, säger Nicklas. Jag hjälper bara till med själva insamlandet och samtidigt får vi ju en inventering gjord även av dessa intressanta djur vid Tåkern för första gången.
Men till skillnad från fjärilarna som torrprepareras måste nattsländorna läggas i sprit för att möjliggöra genitalpreparering senare - ett måste för säker artbestämning, undervisar Nicklas.
.
Det finns ljusfällor uppställda på tre platser runt Tåkerns södra strand och dessutom en doftfälla i kanten av Dags mosse.
Det är fullt av insekter på de blixtrande ljusa lakanen i den mörka natten. Flugor, skalbaggar, steklar, dagsländor, fjädermyggor samt mal och mott förutom de eftersökta nattfjärilsgrupperna svärmar runt ljuset, landar på lakanet eller söker skydd i skuggan av de tomma äggkartonger som ligger därunder.
.

En pilporslinsvinge, Pheosia tremula, fångas. Det är nästan bara hanar av denna art och syskonarten björkposlinsvinge som fångas i ljusfällor, läser jag senare i Nationalnyckeln, då jag letar efter en säker artbestämning från det fotografi jag tagit i natten. Hanarna känns igen på sina kammade antenner.
.
.
Jag passar på att fotodokumentera andra fjärilar; det småttiga men så subtilt vackra.
Se bara på dessa två malar - vad det nu är för arter. Jag har förgäves letat efter namn men inte kommit rätt. I det lilla finns förvisso också det sköna. Det kräver bara något lite mer av betraktaren. Som alltid är bilderna klickbara för större format.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nu är det inte bara småttigheter vi möter. På två av platserna finns det gott om bålgetingar. Jag visste redan tidigare att denna geting är ett nattdjur. Jag har mött den vid fotogenlampan vid trädgårdsbordet varma sommarkvällar vid Stugan. Och Nicklas berättar att arten ibland studsar på hans pannlampa i det kolade mörkret.
.
Bålgetingar i intensiv interaktion varvid putsning, tiggeri och matning utförs i ljuset från kvicksilverlampan.
.
Vid fångstplatsen vid Kvarnstugan finns många bålgetingar på lakansväven. De surrar runt lojt och snällt, försöker sätta käkarna i flugor och annat som kryper omkring, men är inte på något sätt aggressiva mot oss.
Vi studerar ett genomgående beteende de visar upp som innebär att de söker upp varandra i ljuset för intensiva kontakter där även tiggeri och matning förekommer.

Gizem Altan, turkisk student, med några av de nattfjärilar som hon har fångat vid Tåkern
.
Hemma igen, inne på Tåkerns fältstation, Kvarnstugan, granne med min egen Stuga, kopplar vi av mellan fångstrundorna med pizza och kaffe.
Gizem visar stolt upp ett par kartonger med preparerade och artbestämda nattfjärilar. Där finns flera fina svärmare, spinnare och mängder av flyn.
.
- Är det här vad du tänker fortsätta med efter din examen, frågar jag Gizem.
.
- Ja, jag tror det, svarar hon, det har varit mycket spännande, men bara som hobby. Jag tänker nämligen bli neurobiolog, säger Gizem.
.
Vi håller på till strax efter mindnatt. Sedan plockar vi ihop utrustningen och jag går in till mitt eget ställe, kryper ner under sovsäckstäcket och slocknar snabbt med fångstljusets nattfjärilspussel ännu blixtrande i mina synnervssynapser.

3 kommentarer:

  1. Åh, så intressant att få höra att en turkisk flicka är i Tåkern, och studerar nattfjärilar. Gizem kommer att få ett rikt liv, just nära naturen finns ju så mycket att lära och upptäcka. Köpte just häromdagen en plansch med alla våra oroligt vackra fjärilar i Sverige. Kunde inte drömma om att det finns så många!Äkta dagfjärilar, oäkta dagfjärilar, svärmare, spinnare, nattflyn och träfjärilar. Tillsammans var de 104 st.

    SvaraRadera
  2. I'm very proud to be in this story!
    Now I have 136 species at the end.
    These days I'm diving into prepearing report.
    It was such a good night, the pizza was delicious, and I'm glad joined to us!

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Prova med följande artnamn för "småttingarna"

    Tallskottvecklare = Rhyacionia buoliana
    Purpurmott = Pyrausta purpuralis

    MVH
    Jan Bergström

    SvaraRadera