onsdag 14 mars 2018

14 mars - Vildsvinen har hittat hem till Tåkern

.
För ungefär tio år sedan såg stationschefen vid Tåkerns fältstation, Gerza, några vildsvin vid Ramstad vid Tåkerns södra strand och själv fann jag spår av en liten flock i betet vid Stugan samtidigt, men sen tog det slut med observationer i området. 
Det var säkert en "utbrytargrupp" från Omberg som var på besök den gången och de återvände uppenbarligen till berget igen.



Vildsvin har varit på besök i Tåkerns strandzon.

Men nu är det nog dags, att inse att vildsvinen slutligen har nått sjön Tåkern med omnejd för gott och då tänker jag som så, eftersom jag sett hur vildsvinen trivs i de enorma vasslanden i Rumäniens Donaudelta, att nu blir det fart och fläkt.
Vildsvin trivs nämligen mycket gott i marskland och vassar och närheten till stora odlingar av både brödsäd och rotfrukter kommer att gynna populationsutvecklingen avsevärt. Sådan är min förutsägelse.



I lösa jordar och i vassar kan vildsvinsböket bli omfattande och gå på djupet.

För ekologin i sjön Tåkern blir detta nog både positivt och negativt, i vilket fall som helst helt säkert annorlunda. Bökandet på strandängar, i strandskog och i vassar kommer att förändra förutsättningarna vilket kommer att gynna många arter medan andra blir utsatta för ökat näringstryck.
Vildsvin gillar rotknölar av orkidéer till exempel och fågelägg/fågelungar och groddjur men bökande ger samtidigt möjligheter till nya ståndorter och intressanta miljöer.

Vi kommer att bli varse vad som händer. Det kommer att bli lite spännande och jag anser att vildsvin vid Tåkern får anses vara ett naturligt inslag som vi får stå ut med varken vi vill eller ej.

2 kommentarer:

  1. Jag kanske inte delar din åsikt att vildsvin är ett naturligt inslag i Tåkern, om vi tittar i ett kort perspektiv. Mest av den anledningen att vi har inte haft svinen där under, vad jag förstår, mannaminne? Nu, har de kommit dit genom inplantering, vilket inte är naturlig och heller säkert inte önskvärt? För vem vill ha vildsvin på sina marker? Nämn några förutom jägarna, och glöm svaret att svinen gynnar naturen. Nej, jag sväljer inte svinens intrång i svensk natur som gynnsamt, som artberikande eller som sevärt. Jag avstår gärna upplevelsen av en liten svinkulting framför mig på promenadstigen mot att grannens gräsmatta ser rent ut sagt för jävlig ut, efter ett besök av kultingens familj natten innan.
    Svinen har ingen naturlig spridning i landet, de har inplanterats och på min ö har de fraktats över bron, av jägare som lider brist på jaktbart vilt (?) eller på bristande vetande. Fan vet?
    Den dagen då vargen har etablerat sig i landet (och på ön) då kan jag förstå att svinen har ett berättigande. Då kommer det kanske att råda biologisk jämvikt mellan dessa arter.
    Nej, vildsvinen kommer att bli en katastrof rent ekonomiskt för samhället, det kan väl ingen ifrågasätta. Eller?
    ....säger Frank på Öland

    SvaraRadera
  2. Nej, förvisso är vi inte vana vid vildsvin. Det är ju många sekel sedan senast och allt är förändrat sedan dess. Men trots det tycker jag att vildsvin har hemortsrätt i vårt land. Hur det är just med Öland och t ex Gotland, vet jag inte.

    Att vildsvin kan vara ett problembarn är förstås helt klart. Jag ser resultatet av deras "härjningar" i beten och på "utgårdar". Om vi ser lite vidare menar jag dock att det kan komma positivt också ur vildsvinens bökande framför allt i skogsbygd.
    Jägarkåren som återintroducerade vildsvinen i vårt land får förstås ta ett ansvar för detta och prioritera en begränsande jakt.

    Små slakterier växer nu upp i bygderna där vildsvinskött ingår. Kött utan hormoner och antibiotika. Positivt

    Tja, det var väl något o det hela ...

    hälsar
    Gebbe

    SvaraRadera