torsdag 10 augusti 2017

10 augusti - Östergötlands flora

.
Projektet Östergötlands flora innebär att att man under en nu pågående tioårsperiod skall inventera så mycket som möjligt av länet på kärlväxter. Länet är uppdelat i rutor och för varje sådant område står en ideell inventerare för ansvaret. Alla växter rapporteras in via Artportalen. Projektledare är biologen Kjell Antonsson från Länsstyrelsen Östergötland.

Själv har jag tagit på mig "Ruta Heda", ett spännande botaniskt område med lite skog, mycket slätt, gårdar och byar samt inte minst en skön åsträckning och ett spännande stäppängsområde. 

Kjell har stött på ett antal gånger nu efter tre års verksamhet och undrat hur det går för mig och jag har måst svara att det inte har hänt så mycket ännu. (Jag har i vanlig ordning alldeles för många måsten omkring mig). Därför har han tagit ett initiativ till en gemensam inventering.


Kjell med protokollet i famnen i solnedgången vid Isberga naturreservat vid Heda.

Igår eftermiddag blev det äntligen av. Vi båda ägnade dryga fem timmar åt gemensam inventering i ett par delar av rutan. Vi gjorde ett tiotal stopp där vi vandrade runt i landskapet och genomförde undersökningen.
Det blev ett spännande, intressant och mycket givande delprojekt och till kommande vår ämnar vi ta oss an den tidiga floran samt komplettera med andra lokaler i rutan.

Ett par intressanta nedslag i protokollet:

Ödemark - vi finner fem exemplar av Åkerkulla, Anthemis arvensis, i en åkerkant.

Stubbetorp - vi finner ett bestånd av Spikvallmo, Papaver argemone, i en åkerkant vid en vägren. 



Åkerkulla.

Kanske ännu mer spännande är det fynd av Sandgräsfjäril, Hipparchia semele, som vi gör på berghällarna runt Ödemark. En försvinnande art vid en inlandslokal väl distanserad från Vätterstranden där den ännu är tämligen allmän. Den kommer förstås också att rapporteras till Artportalen men i ett annat sammanhang.



Brun björnspinnare.

Jag tog förvisso ett dokumentationsfoto av sandgräsfjärilen men det blev så suddigt att det inte platsar i min blogg. Bättre blev istället bilden på den vackra Brun björnspinnare från samma lokal. Låt gå för den då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar