onsdag 26 april 2017

26 april - Trägen vinner. Glödsandbiet, en nybliven östgöte

.
I söndags berättade jag om ett besök i Isberga naturreservat vid Heda norr om Ödeshög (se nedan) och att jag där i en backsippa såg ett alldeles blodrött vildbi som slank undan just när jag skulle ta ett dokumenterande foto. 
Jag förstod efteråt att det med största sannolikhet var en ny stekel för Östergötland som jag hade påträffat - ett glödsandbi, Andrena fulva. Jag vågade t o m sticka ut hakan och anmäla observationen till Artportalen som ett säkert fynd trots att det kändes lite surt och kymigt att inte kunna belägga mitt fina fynd med en bild.

Därmed blev trycket på mig lite extra stort och akut att verkligen följa upp det hela. I två omgångar under dagen idag har jag därför återbesökt området. Först på förmiddagen, då tillsammans med Lars Frölich, tågade molnen emellertid snabbt efter ankomsten upp i riktning från Vättern och besöket  blev misslyckat genom alltför låg temperatur i skuggorna. Vi fick vända hemåt utan resultat.

Hem igen till middag och väntan på bra väder. Sedan gjorde jag själv ett nytt försök vid halvtretiden idag, varifrån jag precis är återkommen. 
Nu var det blå hålet över södra Ombergsbygden större och stabilare och solen värmde gott och ostsluttningen i reservatet låg i vindlä. Perfekt för flygande insekter!
Jag behövde inte gå långt förrän det första blodröda vildbiet lyfte ur en backsippa och flög iväg bort från mig. Det försvann men jag hann emellertid se att det var precis vad jag letade efter, vilket stegrade min förväntan till nervositet. Det behövdes inte mer än ytterligare några meters promenad på skrå i backen förrän jag upptäckte ett nytt exemplar som landade i solen på en gren i en enbuske.

Biet satt alldeles stilla och värmde sig och putsade på sina ben och antenner medan jag smög närmare med kameran.  Jag var nästan skakigt nervös. Jag hade ju missat en liknande möjlighet i förrgår.



Men den här gången blev jag lyckosam. Jag fick en bra närbild på glödsandbiet på grenen i solen. Vilken tillfredställelse. Mitt uppdrag blev lyckosamt fullbordat!
Nu kan jag med allra bästa samvete stå för min upptäckt av ett nytt vackert vildbi på en av sina hittills nordligaste lokaler i landet (Arten är under snabb expansion norröver från en start i Skåne för några decennier sedan).


Glödsandbiet är en nybliven östgöte. Hurra!!!!


*

Ett fynd av två larver ängsnätfjäril som också gjordes idag i reservatet går inte heller av för hackor tycker jag, även om detta förstås inte kommer upp i likvärdighet med ett nytt landskapsfynd.



Med smultronrött huvud och randig kropp får ängsnätfjärilens larv mig att tänka på en sån där "hopp-ur-burken-gubbe".

Men så är det tragiskt nog att ängsnätfjärilen tycks ha motsatt utveckling mot glödsandbiets. En katastrofal nedgång sedan mitten av 1900-talet har gjort att denna en gång vanliga ängsfjäril, då hökblomsternätfjäril kallad, snart kan vara försvunnen ur Östergötland i värsta fall.

4 kommentarer:

  1. Grattis Gebbe till det fina fyndet. Det skall vara du till att göra en sån här upptäckt. Alltid på tårna, alltid nyfiken och alltid så påläst.
    Är jag förvånad? Knappast!
    Med vänlig hälsning Frank

    SvaraRadera
  2. Fint fynd!
    Du ska se att du slutar som fullfjädrad entomolog. Många är de som börjat som ornitologer för att sakta glida över till botaniken och entomologin.

    SvaraRadera
  3. Klick... det är ju en underbar varelse det där.
    Jag blir rörd, glad och stolt att det kan finnas något så sofistikerat och rikt evolverat biologiskt liv som uppväger eller åtminstone lindrar vetskapen om universums oändligt stora svalg och skrämmande sterila ödslighet, iskyla.
    Ett litet glödsandbi gör hela skillnaden i min enkla värld i fråga om trygghet, hopp och framtid.

    SvaraRadera
  4. Grattis till fyndet av det vackra biet!

    SvaraRadera