lördag 31 december 2016

31 december - Funderingar på årets sista dag

.
Sicken en midvinter vi har. Igår var det plus 9 grader och luften var vårvän om än lite dragig från sydväst. 
Det känns väldigt oroligt med det nya klimatet om det är det vi just ser resultatet av, men likväl skönt på ett annat sätt. Jag personligen blir således lite kluven av det hela. Jag menar, att i vårt nordliga kalla land blir sådan här överskottsvärme vintertid en behaglighet som är svårt att tycka illa om. Det enda jag egentligen saknar med snön, som ändå aldrig är något att lita på på våra breddgrader nuförtiden, är att vinterdagarna blir så mörka; minst en timme kortare ljusmässigt per dag. Sånt kan ju verka deprimerandedrivande förstås.

Sen är det ju en helt annan sak med själva naturen, vad som händer med klimatzonernas förändring i vårt land och hur detta påverkar snabbt eller smygande. Alla som är något så när insatta i  t ex olika arters, växter och djur, utbredning i landet har redan noterat flera påtagliga förändringar. 
Låt mig ge ett par exempel:

Flera kontinentala fågelarter har blivit också svenska: sydlig gransångare, biätare, härfågel, svarthakad buskskvätta, brandkronad kungsfågel och trädgårdsträdkrypare. Andra svenska fåglar försvinner från oss eller minskar snabbt: sydlig kärrsnäppa, brushane och roskarl. I och med att blåbärsriset minskar i söder förflyttas skogshönsen utbredning alltmer norröver. Tjädrar finns knappast inte längre i "min" skog, där de ännu var vanliga på 1970-talet.
Nya leddjur kommer in i landet. En ny större art av insekten silverfisk har etablerat sig ända uppe i Mellansverige och ställer till problem med boksamlingar på bibliotek. 
En ny art av spindlar - getingspindel - sprider sig raskt norröver och jag förväntar mig att se mitt första exemplar i hemmabygden 2017.
Harlequinnyckelpigan är en invasiv art som massuppträder och tränger bort andra nyttiga nyckelpigor. Den finns redan i mängder i södra Sverige.
Ekens nordgräns och andra "ädlare" lövträd förflyttas allt längre norrut och därmed följer arter som rådjur bärande på fästingar.
Rödräven tränger snabbt bort fjällräven och riporna försvinner högre upp mot fjälltopparna.
Nya invasiva arter följer med fraktfartyg till svenska farvatten som blivit så uppvärmda att överlevnad möjliggörs: algen gubbslem, amerikansk havsborstsmask, nya smörbultar, ullhandskrabbor och zebrasnäckor är några exempel.
Allt detta och många fler företeelser har med sig stora ekologiska följdproblem i bagaget och kommer att förändra landets natur.

Men ändå.

Ett gott nytt 2017 önskar jag alla mina läsare med några härliga bilder från de sista dagarna av 2016.






3 kommentarer:

  1. Jo; nog gestaltar sig framtiden som farlig och ohållbar, dystopisk på många sätt med migrerande uppflammmande "sjukor" överallt.
    Och så som grädde på moset tillträdande Trump utan minsta antydan till någon global plan för långsiktig hållbarhet, bara ett kort raljant "Busines as usual".
    Han är nog den värsta "sjukan" av alla och den slutledningen framgår redan i hans namn DonalD Trump (DDT).

    Läste om den osympatiska sydasiatiska Tigermyggan som väntas nå Skåne under de närmsta åren om den inte rentav redan finns i landet. En otäck sjukdomsspridare.
    Tänk om skog och mark - ja, alla naturmiljöer i framtiden blir för farliga att vistas i.
    Vilken mardröm! (Med ditt nedersta foto i blickfånget).

    Den ryska taigafästingen oroar mig (ännu inte så mycket som Putin dock) som är konstaterad på öar i Bottenhavet är ingenting man gosar med. Finlands farligaste djur, långt före björn och varg. Och fästingsäsong är det ju snart sagt året om.

    Apropå de kommande 12 vill jag önska dig ett måleriskt välvilligt 2017.
    Allt är en nåd!

    SvaraRadera
  2. Hos oss är det nog vinter med rejäl halka nu väntas temperaturer neråt - 20 grader denna vecka.Nog kan jag också konstatera förändringar i vår natur under dom 50 år jag iakttagit dom .Svanen sån liksom knölsvan såg vi aldrig här förrän för ca 20 år sedan nu finns dom i hundratals, häckande också .Tranorna samlas i stora grupper och äter utsäde som bönderna sått det skulla man aldrig sett förut .Tranorna var något man såg när dom flyttade.För att inte tala om skarven ....Ja det var några exempel.God fortsättning på nya året ,Nette

    SvaraRadera
  3. Tack Nette Cecilia och Thord för era kommentarer.
    Det är många som liksom vi tre noterar förändringar och har funderingar kring allt som sker runt omkring oss.
    Ibland kan man ju bli lite deppig, minst sagt, men så tröstar jag mig med att ingen ska behöva axla all världens bekymmer, bara man försöker göra så gott man kan. Även små steg måste räknas!
    Världen har aldrig stått still, utveckling/avveckling ingår i systemet. Att vi människor driver på allt i vansinnigt tempo är ju något som torde vara allom bekant , i alla fall för de flesta, de intresserade och insatta.


    Gebbe

    SvaraRadera