fredag 5 augusti 2016

5 augusti - Mjältbrandsutbrottet i Ombergsbygden fortsätter och förvärras.

.
Jag har skrivit om det ett par gånger nu, mjältbrandsutbrottet i bygden med Omberg i centrum; det förfärliga som händer att smittan sprider sig till synes ganska okontrollerat och ryckvis. 
Man hoppades att snart kunna ringa in smittkällan och hindra farsoten från att sprida sig men idag finns sjukdomen, vad jag förstår, ända upp mot Ödeshögs samhälle och närmande sig Tåkernbygdens naturbetesbesättningar.

Jag försöker ta till mig att minst åtta nötdjur, två hästar och en älg nu är funna döda och att massvaccinering av flera tusen djur i området förestår. Över 30 personer har också fått förebyggande behandling mot mjältbrand.
Djurhållarna runt om i området slavjobbar, våndas och sörjer. Vår regionala tidning har helsidor om utvecklingen och sjukan diskuteras i alla media, inklusive TV:s och Radions nyhetsprogram. Informationsmöten hålls lite här och där för allmänheten och lantbrukarna kräver ytterligare både information och snabba konkreta åtgärder.
Bekämpningscentralen har placerats vid Länsveterinärstationen i Väderstad. Många myndigheter är fullt sysselsatta med smittspårning och vaccination och oron sprider sig påtagligt.

Igår mötte vi under utflykt till Naturum Tåkern ett hiskeligt lastbilsmonster på den smala vägen mellan Alvastra och Rök och det tog bara en liten stund för oss att förstå att det var den mobila destruktionsenheten som var på väg; en långtradare med ett enormt plåtskåp med hög skorsten på flaket; ett krematorium på väg. Vart? Är det nya offer på gång? Med ens blev mjältbranden konkret och väldigt påtagligt för oss på en personligt nära nivå. Det händer verkligen, här och nu! Vi har sett det med egna ögon.



På vissa beten på Omberg, ännu avspärrade, går färdigvaccinerade och därmed slutgiltigt skyddade djur åter på bete. Ändå er liten ljusning mitt i allt djävla elände.

Tillägg: kl 18.15 meddelar Östnytt på TV att ytterligare en ko samt ett rådjur, de första av sin art, har påträffats döda och nu undersöker man om även dessa fall är mjältbrand. Eländet verkar bara fortsätta att sprida sig.

1 kommentar:

  1. Fy så otrevliga saker du berättar ,har inte tittat på tv då jag är ute på holmen .Hoppas det där eländet får ett snabbt slut ,trevlig helg ,Nette

    SvaraRadera