onsdag 8 juni 2016

8 juni - Festmåltid på abborre

.
Fördelen många gånger med att bo i en "liten" bygd" är närheten, närheten till kontakter människor emellan. Det kanske överraskar storstadsfolk att jag säger så, men jag står för mina ord. 

Låt mig ge ett exempel.
Sålunda har jag i min absoluta omgivning flera leverantörer av färsk fisk till exempel och jag tänker nämna några med namn:

Lena i Heda, som jag kan kontakta när som helst om nyfångad röding, lax eller öring från Vättern.
Kicki i Hejla, som alltid, året om, har färdiga kräftor från Vättern att erbjuda.
Jonny, som säljer rökt och färsk fisk och annat hemlagat gott i egen butik vid torget i Ödeshög.
Lasse i Hästholmen, som bland mycket annat är specialist på färsk abborre och siklöja från Vättern.
Roland i Munkeryd, som dessvärre de senaste åren p g a ryggproblem måst lägga av, men genom åren har erbjudit mig både färsk harr och lake från Vättern.
Och så Borghamnsfisk, inte mer än en dryg mil bort, där det alltid finns nyfångad rökt fisk av alla sorter från Vätterns klara vatten.

Igår kväll ringde just Lasse från Hästholmen och undrade om jag var intresserad av abborre. Han hade nio drygt halvkilos nätfångade exemplar, romtstint tjocka om buken.
Gissa om jag sa ja!



Resten av kvällen ägnade jag åt tillagning. Med abborre är det så att det kan fresta på att rensa; gällocken är nämligen rakbladsvassa och fenornas hotande stick ger värkande fingrar. Försiktighet tillrådes med andra ord, men jag kan faktiskt utan skryt säga att jag klarade mig helskinnad denna gång och efter en halvtimme hade jag arton rejäla abborrabyxor färdiga för pannan.
"Abborrabyxa" = den filéade abborren garanterat helt utan ben. En fisk blir x 2.

Mitt recept för den bästa fiskrätt som finns att få är ...

Gnid in abborrabyxan i örtsalt och nymald peppar och vänd den därefter i en blandning av vetemjöl och ströbröd.
Lägg den sålunda panerade filén i en panna med nötbrunt hettat smör av riklig mängd och låt steka på båda sidor någon minut.
Lägg fisken direkt på fat, droppa citron över samt strö över klipp av persilja.
Rakt och enkelt bara.
Ät och njut! Gärna med ett svalt vitt vin eller en god IPA till.



Godare än så blir ingen annan fisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar