måndag 10 augusti 2015

10 augusti - På besök hos rara insekter

.
På väg hem från Stugan, där jag fejat och putsat i dagarna två, stannar jag till vid Ombergsliden med kameran i högsta hugg för att försöka återupprepa ett möte från tidigare i somras. När Lars och jag rekade för vår söndagsvandring där såg vi nämligen en stor svart humla bland blomstren alldeles nedanför skidbacken. Kanske hade den en något lite ljusare tofs längst bak, men annars helmörk alltså.


Jag sa till Lars direkt att jag trodde det var en vallhumla och informerade om att jag hade sett arten just här vid skidbacken någon gång tidigare.
Hemma kunde jag läsa om hur väldigt sällsynt den är och den knappast står att finna i min hembygd.
Ändå dristar jag mig nu till att vidhålla att artbestämningen var korrekt.
Och ännu mera så känns det efter det medhåll som jag senare fått från entomologen Kjell Antonsson som har konstaterat vallhumla också i sin trädgård, på Dags mosse endast någon kilometer ifrån min observation.

Idag alltså, när solvärmen braskade, tänkte jag försöka få till ett foto på en vallhumla. Men ni förstår förstås redan att det inte blev något av det hela, eftersom jag har målat en istället.
Det fanns gott om humlor men förvisso ingen vallhumla på plats idag.

Istället stannade jag till hemmavid, alldeles grannledes, för att kika till andra sällsyntheter i stekelvärlden samt för lite fotodokumentation. Jag var här för två veckor sedan och såg att det var full fart bland bivargarna. Inte alls så många bohål som förra året dock, kanske bara tio procent av beståndet kvar efter den misserabla våren, men ändå stor aktivitet bland dem som fanns.


Hona av bivarg, Philanthus triangulum

Mängder av små hanar svärmade runt honorna vid bohålen. Det grävdes för fullt men jag såg ingen bivarg med byte. Här och där satt parasiterande guldsländor och väntade på sin chans.
Även till de avskrapade ytorna i gropen hade enstaka bivargar hittat. Det kändes extra kul.

Idag var det emellertid betydligt lugnare bland bivargarna. Många bohål låg täckta och liksom öde och jag undrar jag om verksamheten möjligen redan är avklarad eller om det har blivit ett misslyckat år.


Hane och hona av bivarg, Philanthus triangulum under våldsam parningsjakt.

Enstaka honor var igång och där fanns också hanar tillhands för hetsig flykt och parningsförsök.


Guldsandbin, Andrena marginata, samlar pollen på fältvädd.

Bland fältvädden som blommar ovanligt rikligt i år hittade jag även några guldsandbin för två veckor sedan och idag lyckades jag komma åt dem med kameran och fick några riktigt fina foton av detta sällsynta vildbi.


Guldsandbi, Andrena marginata.

På grusvägen kom plötsligt en stor fjärilslarv krypande, på väg till förpuppning. Den hade två par stora ögonfläckar på kroppens främre segment och jag vet vad de är till för. Om larven hotas av fara drar den in sitt huvud varvid framkroppen sväller ut och de små fläckarna vidgas då till ett par rejäla ögon. Larven viftar samtidigt fram och tillbaka med kroppen och "blir till en orm". Skrämseltaktik av stor insektsfiness!


Och jag vet att larven kommer att kläckas till en större snabelsvärmare nästa år. En nattjäril som suger nektar ur kvällsdoftande blommor såsom nattviol och backglim ryttlande i luften med darrande vingar såsom en liten kolibri.
Fjärilen är allmän men ändå svår att skåda. Den flyger i skymningen och dess i huvudsak grönrosa färgkombination medför att den liksom försvinner mot underlaget då den far fram i och tätt över vegetationen och att man upplever den endast som en mörksuddig rörelse i dunklet.

Tidigare skriverier om bivargarna vid Ödeshög:

http://naturligdagbok.blogspot.com/2013/08/22-augusti-haftiga-steklar.html

http://naturligdagbok.blogspot.com/2014/08/12-augusti-overraskningarna-fortsatter.html

http://naturligdagbok.blogspot.com/2014/07/19-juli-ett-annat-samhalle.html

Tidigare skriveri om guldsandbi vid Ödeshög:

http://naturligdagbok.blogspot.com/2014/11/17-november-stolt-och-glad-idag.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar