måndag 6 juli 2015

6 juli - "Storfiskarn" vid Tåkern

.
- Följ med ut i laggårn, säger Arne i Svanegår´n, så ska du få se på nåra rejäla "suttare".

I dunklet och den sköna svalkan inne i det gamla mjölkstallet råmar inte längre några kor. Istället står stora hinkar fyllda med dagsfångad fisk på betonggolvet och doften av sjö härskar oemotsagd.



Arne är en av de sista vid sjön Tåkern som ägnar sig också åt fiske, fast på deltid numera, som pensionär, sen några år tillbaka.
Jag har varit med honom ute på Tåkerns is flera gånger tidigare under saxfångst av gäddor, vilka via flera mellanhänder, Fiskekyrkan i Göteborg bland annat, så småningom hamnade på de finaste krogarna i Paris till hutlösa priser.



Arkivbild, Arne under gäddfiske med saxar på Tåkerns is 2009

- Men dä va då de, säger Arne, nu för ti´n är hännerna söndervärkta av allt vinterfiske, men det hann ju bli åtskilliga ton inna jag la av förstås.

Idag är det kräftbetesfiske som gäller för hela slanten. Det ger faktiskt nästan bättre pengar, menar Arne, som fyller frysarna med fryst och portionshuggen fisk i parti och minut, och då slipper han isfisket på köpet och kan koncentrera sig under sommartiden. Och köpare finns det nog av. Det blir aldrig något över.

- Fast de är  tungt de också, sommarfisket. Idag fick ja slita hårt för att få upp näten. De va nästan inte att ja kunde dra opp dom i båten så fulla av alger va dom och hoptvinnade nästan till tjocka rep, suckar han och tar sig åt axeln.



- Har du sett såna suttare, säger Arne, o romfyllda ä di så di ä alldeles rundbukiga. De e sent i år och leken har precis börjat.



Och den största sutaren Arne någonsin fångat har han precis lagt in i frysen. Den väger nästan fyra kilo. Vilken bjässe!



Men gäddorna är slankiga, mer än vanligt så här efter leken, menar Arne. Han tror att det beror på vattenkvaliteten och att det därmed blir svårt för gäddorna att fånga byten. 

- Det är nämligen väldigt grumligt i år, man ser inte botten, och inga kransalger finns de heller, säger Arne.

Det bådar inte gott är vi överens om. Är det någon som har koll på läget så är det Arne med sin långa empiriska erfarenhet av Tåkern. 
Vill det sig illa så kan sjön nu gå in i en ny depressionsperiod. Det behövs så lite för att den känsliga vattenbalansen ska tippa över åt fel håll. Det har hänt flera gånger tidigare och kommer alltid att hända igen. En slättsjö som Tåkern med ett vattendjup på 8 decimeter över 44 kvadratkilometer är ett delikat ämne.

Den här då säger jag och pekar på en guldglänsande fisk med röda fenor. Är det den man kallar för sjöruda?



Njaäe, säger Arne, de där ä en stor sarv, hög som en lagårdsvägg.

Sen går vi ut i solen och värmen igen och fortsätter fira en födelsedag. Amanda, mina barns kusin fyller år nämligen och tårtan väntar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar